Norvežani na Kosmetu proslavili Vidovdan – prikazani i kadrovi filma o stradanju Srba - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Norvežani na Kosmetu proslavili Vidovdan – prikazani i kadrovi filma o stradanju Srba

U okviru Vidovnaskih svečanosti u Velikom Ropotovu i Prilepcu norveška filmska ekipa boravila na Kosovskom Pomorovlju. Prikazan film “Logor Smrti U Karašjoku”.

Norveška produkcija POX media bila je deo velikog skupa na Prilepcu nadomak Velikog Ropotova mestu rođenja kneza, Lazara, gde su proslavili veliki srpski praznik Vidovdan.

Ovo predivno mesto na Kosmetu, iako su ostale samo zidine, nalazi se na tromeđi Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice. Sve je ovo pripadalo Lazarevom ocu Pribcu, logotetu, službeniku na dvoru cara Dušana, a potom i knezu Lazaru, koji se na ovom prekrasnom mestu rodio u dvorcu 1329. godine, a vladao kao knez Srpski od 1371 do svoje junačke pogibije na Vidovdan 1389. god na Kosovskom boju, prenosi Đorđe Bojanić.

Veliku pažnju privukla je monodrama pozorišnog glumca Saše Stojanovića u ulozi cara Lazara.

Ekipa iz Norveške obišla je i manastir Draganac. U manastiru je snimljeno par kadrova sa monahom Justinom koji razgovara sa pticama. Mnogobrojna publika u Ropotovu, u okviru Vidovdanskih svečanosti imala je priliku da uživa u bogatom kulturno-umetničkom programu.

Uz prisustvo velikog broja meštana. U okviru programa Vidovdanske svečanosti u Ropotovu prikazan je i trejler filma STRADANJE SRBA U KARAŠJOKU.

Tokom Drugog svetskog rata u Norvešku je poslato više od 4.050 srpskih logoraša unapred osuđenih na smrt, 2398 nikada se nije vratilo svojim kućama. Takođe, u smrt je poslato i 120 dece od kojih je 32 izgubilo život (najmlađi je omao samo 13 godina. Posle nekoliko meseci većina je na brutalan način izgubilo živote od iscrpljenosti, gladi, zlostavljanja dok su mnogi ubijeni, prenosi Đorđe Bojanić.

Ove godine obeležavamo 80 godina od stradanja naših mučenika. Tim povodom će se u krajem avgusta u Nišu i Beogradu ove godine premijerno prikazati film „Logor Smrti u Karašjoku“ producenta Branka Dimovića Dimeskog a najavljen je i dolazak delegacije iz Norveške u kojoj će između ostalog biti i norvežani koji su hranili naše logoraše.

Priredio: Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Danas objavljeno

Dvogodišnjakinja u Turskoj ugrizla zmiju

Vanja A

Ris Viderspun miješaju sa kćerkom: Kao blizankinje

Vanja A

Pogledajte kako Dubai “nestaje” u pješčanoj oluji

Vanja A

Ostavite komentar