Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu

Norveški stabilizacioni fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju dionica američkih tehnoloških kompanija u koronakrizi. Tehnološki sektor među rijetkim je industrijama koje su profitirale od mjera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi…

Norveški stabilizacioni fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju dionica američkih tehnoloških kompanija u koronakrizi.

Tehnološki sektor među rijetkim je industrijama koje su profitirale od mjera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani da rade od kuće i kupuju putem interneta, podsjeća Reuters.

„Na finansijska tržišta i dalje utiče neizvjesnost povezana s koronavirusom. uprkos tome, povrat od ulaganja na tržištu dionica bio je dobar, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora u SAD-u”, rekao je čelnik fonda Nicolai Tangen u saopštenju.

Norveški stabilizacioni fond vlasnik je udjela u približno 9.200 kompanija u svijetu, odnosno 1,5 posto svih izlistanih dionica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine.

U avgustu su bili objavili da očekuju dalja previranja na finansijskim tržištima budući da se svijet i dalje bori s pandemijom Covida-19, s tim da i dalje ostaje neizvjesno kakve će biti ukupne posljedice u realnoj ekonomiji.

„Takva ocjena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog talasa… Niko ne očekuje da će to definitivno završiti”, rekao je zamjenik čelnika fonda Trond Grande u četvrtak Reutersu.

„Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati… pa i u idućoj godini”.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realne ekonomije i finansijskih tržišta koje su podsticajima poduprle vlade i centralne banke.

„Ne možemo jasno procijeniti što to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti da putujemo kao do sada ili ćemo promijeniti svoje navike”, rekao je.

Uprkos previranjima fond je u razdoblju od jula do oktobra ostvario pozitivan prinos od 4,3 posto, ponajprije zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po dioničkom portfoliju , koji čini 70,7 posto ukupnog portfolija fonda.

Utemeljen 1996., najveći svjetski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući djecu, obezbijedio približno 217.000 dolara.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Megan maltretira zaposlene u palati: “Ne mogu da prestanem da se tresem”

Zeljka

Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu

Zeljka

Preminula glumica Luiza Flečer

Zeljka

Ostavite komentar