Norveška produkcija ponovo u Srbiji snima kadrove za film o stradanju Srba u Norveškoj - BIGportal.ba
Ex Yu

Norveška produkcija ponovo u Srbiji snima kadrove za film o stradanju Srba u Norveškoj

Snimanje će se nastaviti na lokacijama u Beogradu, Nišu, Omoljici, Čačak, Gornjem Milanovcu i Sremskoj Mitrovici…

Ove nedelje, Beograd, Niš i Gornji Milanovac ponovo će imati priliku da ugoste producenta Branka Dimeskog, režisera Kjetila Palmquista i Terja Holma… ljude iz norveške produkcije PQX MEDIA koji snimaju film o stradanju Srba u Karašjoku (Norveška) za vreme Drugog svetskog rata.

“Kao istoričar, mislim da je ovaj projekat veoma važan jer govori o srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata. Važno je da za ovo čuju i drugi van Srbije. Ne samo da bismo razumeli Drugi svetski rat, već zato što je to pozadina protivrečnosti i sukoba koje nalazimo u poslednje vreme. Mnogi zarobljenici koji su došli u Norvešku poslati su ovde samo zato što su bili Srbi. Dok su žene i deca ubijani u Jasenovcu, muškarci su slani kao robovi u Norvešku kao rezultat dogovora između ustaša i Nemaca. Dakle, Norveška je po mnogo čemu ispostava genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata. Srećan sam što radim sa dobrim ljudima kao što su producent Branko Dimeski i reditelj Kjetil Palmkvist i istoričarima iz Srbije i Norveške i svima ostalima koji su pomogli da se ova važna priča rasvetli”, rekao je Knut Flovik Thorasen.

“Film ćemo snimati na više lokacija u Srbiji i snimiti više intervjua sa porodicama stradalih srpskih logoraša kao i sa istaknutim Srpskim istoričarima koji će govoriti na ovu temu. Takođe za potrebe filma snimaćemo u više gradova u Srbiji, Gornji Milanovac, Niš, Beograd, Omoljica, Čačak i Sremska Mitrovica. Ovaj film prikazuje istinu o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima ali i onim dobrim Norvežanima koji su im pomagali. Hteo bih da se zahvalim svima koji su podržavali snimanje filma Ambasadi Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Crkvenoj Opštini Sveti Vasilije Ostroški iz Osla i Savezu Srpskih Udruženja u Norveškoj, gradskoj Opštini Palilula – Niš. Takođe, velika zahvalnost profesoru istorije Đorđu Bojaniću na pruženoj pomoći u realizaciji postavljenih ciljeva u Srbiji. Hteo bih da pozovem sve ljude i organizacije da se uključe i pomognu snimanje jer na taj način ostaje zabeležena istina koliku su žrtvu podneli naši preci svojim stradanjem u norveškim logorima za vreme Drugog svetskog rata”, priča producent Branko Dimeski.

“Konačno će Srbi saznati pravu istinu o svirepim zločinima nad Srbima u Norveškoj. Sa srpske istorije polako sklanjamo prašinu. U filmu čućete i izjave norvežana koji svedoče o tome da su Srpski logoraši primoravani da nasilno ulaze u zaleđenu reku. Jedan od logoraša koji je odbio bio je ubijen. Videćete i svedočenje o srpskim logorašima koji su u Karašjoku gradili put prema Finskoj 1942. god. i o Mami Karašjok i njenim humanim delima kako je pomagala Srbe. Za film su govorili ambasador Srbije Ljiljana Nikšić, akademik Radmila Tonković, reditelj Dragoslav Bokan, kustos Nebojša Ozimić, istoričar Aleksandar Dinčić, i glumica Jasmina Stoiljković dala je doprinos snimanjem par scena za film i veliki doprinos dali su i potomci preživelih logoraša”, naglašava Đorđe Bojanić.

Danas objavljeno

Ana Aleksander – Srpkinja koja se vinula od Sekule do Holivuda

Vanja A

Buč Kesidi predstavio singl “Curimo po asfaltu”

Vanja A

Ceca Bojković otkrila dugo čuvanu tajnu serije “BOLJI ŽIVOT”

Vanja A

Ostavite komentar