Norveška će sprovesti "surove" testove; naučnici protiv: Reakcije - pogubne - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Norveška će sprovesti “surove” testove; naučnici protiv: Reakcije – pogubne

Norveška će sprovesti “surove” testove na kitovima vrste manji usan.

Sprovešće h iiako se naučnici te zemlje, kao i širom sveta protive toj ideji jer bi ovi eksperimenti mogli ozbiljno da povrede životinje.

Planovi za hvatanje i izvođenje šestosatnih zvučnih testova na mladim kitovima trebalo bi da se sprovedu u Norveškoj uprkos protivljenju čak 50 međunarodnih naučnika i stručnjaka za divlje životinje, koji smatraju da je ova ideja “totalno neprihvatljiva” i da bi mogla naneti ogroman stres životinjama, piše Gardijan.

Na severu Norveške kod ostrva Vestvagoi, kitovi svake godine migriraju u potrazi za hranom na svom putu ka daljem severu i upravo tu su postavljenu mreže dugačke jednu milju u koje će tokom jedne ili dve sezone desetak mladih kitova biti uhvaćeno i zadržano zarad eksperimentisanja, potvrdila je Norveška uprava.

Peticija protiv ovog okrutnog plana prikupila je čak 59.000 potpisa.

Direktorka morskog programa Instituta za zaštitu životinja Susan Milvard smatra da ovaj poduhvat nije vredan rizika, jer se već zna iz dosadašnjih eksperimenata kako kitovi reaguju na različite zvukove.

“Ako se kitovi uznemire, braniće se ogromnom snagom i to bi moglo biti izuzetno opasno po ljude. S obzirom na to da su kitovi inače veoma nepredvidivi, njihova reakcija biće potpuno pogubna za istraživače, pogotovu one u vodi”, dodala je Susan Milvard.

Danas objavljeno

Zatvor za nazivanje Republike Srpske genocidnom

M.

Velika Britanija: Najmanje zaraženih od 4. jula

M.

Sjeverna Makedonija: Četvorici nekadašnjih visokih funkcionera izrečeno 25 godina zatvora

M.

Ostavite komentar