11. Aprila 2020.

Normalnog života neće biti dok se ne pronađe vakcina!

Big Portal

On upozorava da ako bi se nakon vrhunca pandemije otvorio prostor za normalan život, kao što je bio i ranije, onda bi ona opet buknula, jer je sada inficirano manje od jednog procenta svjetskog stanovništva, što znači da ne postoji kolektivni imunitet.

  • Moći će da se ide na posao ili okuplja u manjim grupama, ali većih događaja ove godine neće biti. I ovi manji skupovi će vjerovatno biti ili sa maskama ili sa distancom. Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život – smatra doktor Trampuz. ​

Prema njegovim riječima, u ovoj pandemiji su naučene lekcije, pa će se svijet bolje pripremiti za narednu “koja će sigurno doći”.

Povodom raznih teorija zavjere, dr Trampuz ističe da nijedan čovjek nije toliko inteligentan da napravi takav virus, piše RSE.

  • Samo je priroda toliko inteligentna da može da ga stvori.

Još nismo na vrhuncu pandemije

Da li smo blizu vrhunca pandemije korona virusa? Kada se dostigne koliko će dugo onda opadati, odnosno kada će nestati?

  • Još nismo na vrhuncu pandemije u evropskim državama, osim Italije. Ona je izgleda stigla do vrha i onda treba još dvije tri sedmice da se polako može razmišljati o početku normalnog života. Sve druge države osim Norveške imaju verovatno još dvije sedmice da dođu vrhunca, do nivoa na kojem je sada Italija.

To znači da će biti još gore, pa su zbog toga neophodne još intenzivnije mjere kao bi se smanjio prenos virusa u populaciji. Vidimo nove infekcije svaki dan, tako će dvije sedmice kasnije biti više pacijenata u bolnicama i deset odsto njih trebaju intenzivnu terapiju. To znači da će biti vrlo napeto još sigurno mjesec dana.

I biće, nažalost, i dosta žrtava.

Trampuz: Da. Zbog toga je vrlo važno da sprečimo svaku novu infekciju. Jer 5 odsto ljudi ima težak oblik COVID-19 i od toga polovina koja dođe na intenzivno odjeljenje zbog toga i umre. Znači, ne radi se samo o tome da moramo sprečiti kolaps zdravstvenog sistema, već je svaka nova infekcija previše.

Zbog toga je vrlo bitno da se ljudima kaže da trebaju dosledno sprečiti svaku novu infekciju distanciranjem, najmanje dva metra, i dodatno sa nošenjem maske koja će onemogućiti da se virus širi sa jedne osobe na drugu.

(RSE)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare