Normalizuje se život, situacija svaki dan bolja! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Normalizuje se život, situacija svaki dan bolja!

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa Covid- 19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedjeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije korona virusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspješno suzbijani.

  • Dvije trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija – rekla je ona za Pink.

Dodala je da trenutno u Srbiji jos nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitijela, a ako se otkriju antitijela klase IGM to ukazuje na svježu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

  • I kad se pronađu antitijela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 mjeseci, vidjećemo – rekla je ona.

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitijela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

Ona je ocijenila da je drugi talas vrlo vjerovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

  • Izvjesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar – rekla je ona i ocijenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

M.

Milanović: U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike

M.

Maske su počele da padaju, na djelu je državni udar

M.

Ostavite komentar