Nokia 1680 pretvorena u mini Linux PC - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Nokia 1680 pretvorena u mini Linux PC

Zaljubljenik u tehnologije, sa nadimkom Reimu NotMoe, iskoristio je 14 godina stari Nokia 1680 telefon i pretvorio ga je u minijaturni Linux računar, koji je nazvao Notkia.

Kako bi uspeo u ovom poduhvatu, on je zamenio matičnu ploču, kao i najveći deo ostalih komponenti telefona. Ostavljeno je originalno kućište i tastatura.

Kreiran je mini PC, koji je opremljen Ingenic X1000E MIPS procesorom sa jednim jezgrom, uz radni takt od 1GHz. Tu je i 64 MB RAM-a, 32 MB NOR flash memorije i 4 GB SLC NAND flash memorije.

Nokia 1680 originalno poseduje TFT ekran, koji je sada zamenjen 2-inčnim IPS LCD displejom, sa rezolucijom od 220 x 280 piksela. Uređaj ima i USB-C port, 5MP kameru sa autofokusom, Yamaha MA-3 sintesajzer zvuka, analogni MEMS mikrofon, podršku za Wi-Fi 4 i Bluetooth 4.0 LE i drugo.

Kompletna mašina radi pod Linux operativnim sistemom, dok se za unošenje teksta koristi originalna Nokia 1680 tastatura. Notkia uređaj može da se koristi za bežičnu komunikaciju, kao voki-toki ili kao jednostavan terminalski računar.

Uređaj ima i jednu manu, a to je da ne može da se koristi za telefoniranje i nema mobilni pristup internetu. Nema ni priključka za slušalice, pa je neophodna upotreba bežičnih slušalica ili adaptera za zvuk.

Notkia projekat je prijavljen na odobrenje na Crowd Supply platformi, što bi uređaju moglo da omogući da se u nekom trenutku i obliku pojavi i na tržištu.

B92.

Danas objavljeno

Stigao je prvi telefon sa 200MP kamerom

V.R.

Otkriveno poreklo nepoznatog objekta pronađenog na Marsu

V.R.

Fitbit ukida podršku za desktop sinhronizaciju svojih uređaja

V.R.

Ostavite komentar