Noge smrde za naše dobro - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Noge smrde za naše dobro

Doktor Karan Raj, ljekar iz Velike Britanije zaposlen u tamošnjem sistemu Nacionalne zdravstvene zaštite, tvrdi da “smrdljiva stopala imaju svoju svrhu i dugoročno bi mogla da pomognu našem tijelu”.

“Morate shvatiti da je vaše tijelo prožeto raznim životnim oblicima, da vaša koža sadrži hiljade sitnih organizama, a mnogi od njih hrane se onime što izlazi iz vašeg tijela”, objasnio je u video-snimku koji je objavio na Tiktoku.

“Postoji vrsta bakterije koju zovemo ‘bacillus subtilis’. Ona jede leucin, uobičajenu aminokiselinu koja se nalazi u znoju iz stopala. Kad ova bakterija pojede leucin, iz sebe izbacuje izoflavičnu kiselinu zaslužnu za neugodan, sirast miris stopala”, pojasnio je.

AKO VAM NOGE SMRDE, ONDA IMATE OZBILJAN PROBLEM: Vašem organizmu nešto  nedostaje | Novi.ba

I koliko god sad to zvučalo gadno, doktor Raj tvrdi da je to dobro za nas, jer “bakterije pomažu našem tijelu tako što smanjuju rizik od pojave gljivica na stopalima”.

“Naše tijelo na sebi zadržava ove bakterije, jer one proizvode hemikalije i antibiotike koji sprečavaju pojavu gljivica na stopalima”, rekao je, a prenosi Miror.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Da li je instant kafa dobra za zdravlje

Vanja A

Lisnato tijesto s vanilijom

Vanja A

Evo kako ti stopala govore da si pod stresom

Vanja A

Ostavite komentar