Nobelovka Ani Erno je prije 25 godina bila u Beogradu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Nobelovka Ani Erno je prije 25 godina bila u Beogradu

Francuska književnica Ani Erno ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za knjižvenost, saopštila je Švedska akademija. Nagrađivana spisateljica je 2019. godine dala intervju za NIN, gde se prisetila svog boravka u Beogradu 1997. godine, kada je predstavljala svoje knjige “Jednostavna strast” i “Mesto pod suncem”.

– Nisam izašla iz svoje noći, i to joj je sećanje pobudilo veliko žaljenje dva leta kasnije, kada je zamišljala kako taj grad izgleda pod bombama – rekla je tada Ani Erno, a na pitanje da li je nekada čitala pisce s ovih prostora, odgovorila je potvrdno:

– Danila Kiša i jedan roman Mirka Kovača. Životopis Malvine Trifković! – navela je književnica.

U tom intervjuu Ani Erno je govorila o delima koje je pisala:

– Sve što sam napisala potiče iz mog životnog iskustva, iz onog što sam videla, proživela, iz svega što i dalje proživljavam; u tom smislu, poreklo i tematika moje literature jesu autobiografski – rekla je Ani Erno za NIN i dodala:

– Ipak, nije mi cilj da pišem o sebi, niti da opisujem sopstveni život. Služim se svojim životom i onim što mi se desilo kao društveno biće, kao žena, koristim ga kao polje za istraživanje da bih na svetlost dana iznela određenu istinu. Ja koje upotrebljavam, jeste reč koja u jednakoj meri označava drugog koliko i mene samu. U knjizi Godine takvo ja se ne pojavljuje, umesto njega nalazimo reči mi, oni ili one, jer sam sigurna da nas definiše zajednička istorija – navela je Ani.

On je govorila i o razlici između stvarnosti i fikcije.

– Velika razlika između stvarnosti i fikcije je u tome što ona prva – čak i onda kad je samo zamišljamo – ima moć da nas zaprepasti, naročito kad je tragična. Možemo probati da zamislimo budućnost, ali ona nas uvek iznenađuje. Stoga može izgledati da je dokument nadmoćan u odnosu na fikciju, ali s vremenom, bila reč o filmu ili o knjizi, biće shvaćen, prihvaćen manje-više kao fikcija – rekla je Ani Erno.

Danas objavljeno

Kompletna prepiska Čarlsa Darvina od sada je dostupna na internetu

Vanja A

Madona i njena srećna porodica

Vanja A

Georgina zbog ove haljine izazvala raspravu

Vanja A

Ostavite komentar