25. Februara 2022.

Noa Bar Šej: “Kako zvanični nalozi u mesindžerima poboljšavaju reputaciju brendova?”

Big Portal

Autorka: Noa Bar Šej, Viša direktorka za poslovna partnerstva kompanije Rakuten Viber

Bezbednost je oduvek bila jedna od najvećih briga u digitalnoj komunikaciji, a nismo se približili rešenju tog problema ni u prethodnim godinama. Štaviše, virusi i malver nisu više jedina pretnja, već je u porastu i novi tip prevare – po kojoj se varalice pretvaraju da predstavljaju dobro poznate kompanije na popularnim digitalnim platformama kao što su društvene mreže i mesindžeri – kako bi dobili i zloupotrebili poverenje korisnika. Takva malverzacija šteti i korisnicima i kompaniji čija je reputacija na udaru zbog takve zloupotrebe. Jedan od načina da zaštitite javni imidž svoje kompanije i da uberete plodove digitalnog marketinga jeste da predstavljate sebe na najpopularnijim platformama kao zvanični, verifikovani brend.

Ako nastojite da dokažete da je vaš nalog na mesendžer aplikaciji autentičan, prioritet je da napravite zvanični poslovni nalog. To vašoj kompaniji donosi verifikovani profil brenda putem kojeg komunicirate sa klijentima: primera radi, da ih obavestite o tome dokle je stigla porudžbina, da pružite korisničku podršku ili da informišete kupce o posebnim ponudama i novim proizvodima koji bi im mogli biti interesantni.

Ipak, jesu li mesindžeri dovoljno bezbedni da ih koristite za poslovne poruke? Viberovi stručnjaci nude vam savete kako bi dokazali da jesu: evo odlika mesendžer aplikacija koje ih čine dobrim i bezbednim izborom.

Foto: Viber

1. Zvanični nalozi jasno su označeni. Mnoge kompanije prave zvanične poslovne naloge na različitim društvenim medijima i mesindžerima kako bi kupci bili sigurni da razgovaraju sa pravim brendom – takođe, tako je i biznisima lakše, jer komuniciraju direktno sa svojom ciljnom grupom. Nakon što je nalog verifikovan, brend će obično dobiti neku oznaku ili bedž kojim se dokazuje autentičnost naloga: tako korisnici jednostavno mogu da razlikuju prave brendove od prevaranata, što pomaže kompanijama da grade uzajamno poverenje sa klijentima. Verifikacija može da dođe u formi „plave oznake“ (blue tick) odmah pored naziva brenda u zvaničnom poslovnom nalogu (kao na Viberu), što pomaže i korisnicima i kompanijama.

Viber je veoma ozbiljan kada je reč o dodeljivanju statusa zvaničnog poslovnog naloga. Svaku prijavu za takav nalog lično i temeljno pregleda naš tim, tako da samo autentični brendovi prolaze verifikacioni proces i dobijaju pristup alatima u sklopu poslovnih poruka. I to tek pošto su prihvatili Viberova pravila o privatnosti korisnika.

2. Osim verifikacione oznake, mnoge kompanije imaju poslovni profil koji im pomaže da ostave pravi utisak – u njemu su sadržani logo, kratki opis, adresa i telefonski broj. Na primer, Viber će odmah ispod naziva i logoa kompanije napisati da je reč o „poslovnom nalogu“. Baš kao i verifikaciona oznaka, dobar poslovni profil čini da korisnici znaju da komuniciraju sa pravom kompanijom, a ne sa prevarantima, koji bi bili primorani da koriste običan korisnički profil, jer nisu prošli verifikacioni proces.

I vi kao kompanija imate višestruke koristi od uspostavljanja poslovnog naloga – ne samo da štitite reputaciju jer nema prostora da neko pokuša da preuzme vaš identitet, već je to i odličan način da se dodatno predstavite vašim klijentima dodajući kratki opis vaših usluga i/ili proizvoda.

3 . Poruke se ne skladište na serverima. Poruke u mesindžerima mogu da budu znatno sigurnije od mejlova jer se one ne skladište na serverima datog mesindžera. Sa druge strane, mejlovi se skladište na serverima – zato postoji rizik da vaš provajder daje uvid drugim kompanijama u vaše mejlove, kako bi onda one mogle da vam plasiraju targetirane reklame. Kod sigurnih aplikacije za razmenu poruka ne postoji mogućnost za takvo kršenje privatnosti.

Foto: Viber

4. Zaštita podataka. Ako za trenutak i ostavimo autentičnost po strani, uvek postoji još jedna briga na platformama za komunikaciju, naročito za kompanije koje dele osetljive informacije (finansijski sektor i zdravstvo, npr) – jesu li mesindžeri dovoljno bezbedni za deljenje poverljivih informacija? Tačno je da zlatni standard bezbednosti u komunikaciji korisnika (engleski: peer-to-peer) jeste „enkripcija s-kraja-na-kraj“, a u poslovnim porukama potrebno je imati ono što se naziva „enkripcijom u tranzitu“. Enkripcija u tranzitu koristi se kada poruke ne šalje pojedinac, već se one šalju preko platforme brenda korišćenjem API protokola (engleski: Application Programming Interface – programski interfejs aplikacije). Onog trenutka kad je poruka poslata („u tranzitu“ je), ona biva kodirana, i dešifruje se tek kada dođe do bekenda (engleski: back-end) aplikacije za razmenu poruka. Poruka se ponovo kodira u bekendu pre nego što je pošalje nazad korisniku ili servisu.

Enkripcija u tranzitu nudi izuzetno visok nivo bezbednosti brendovima, tako da vaša kompanija može da bude mirna i da ne brine o upadu hakera kada mesindžeri koriste navedeni protokol.

5. Adekvatno predstavljanje korisniku idealna je polazna tačka za izgradnju poverenja. Pojedini mesindžeri imaju pogodne alate kako biste ne samo dokazali da ste prava kompanija, već i da pogodite pravu notu na početku komunikacije s korisnikom. Viber za to koristi poseban „prikaz“ (engleski: overlay): koji se pojavljuje uz prvu poruku koju šaljete korisnicima, gde se objašnjava zašto su datu poruku primili i od koga ona dolazi. Opcija kao što je „prikaz“ služi kao zvanično predstavljanje i ukazuje korisniku na to da vaša poruka nije spam: ljudi uglavnom pozitivno reaguju na takvo objašnjenje.

Povrh toga, prednosti interakcije sa korisnicima putem zvaničnog poslovnog naloga u aplikaciji za razmenu poruka daleko prevazilate puku zaštitu od prevaranata. Opcije pomoću kojih integrišete nalog sa vašim servisom za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM) ili sa vašom bazom klijenata (CDP) vam stoje na raspolaganju. Tako stvarate direktniju komunikaciju s kupcima, imate analizu učinka vaših poruka u realnom vremenu, interaktivne poruke, dvosmernu konverzaciju, finansijsku isplativost i još mnogo toga. Koji god da su vaši prioriteti kada šaljete poruke kupcima putem mesendžer aplikacija, zvanični poslovni nalog koristi i vama i vašim klijentima.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare