Njujorški "bos" zvani Zmija preminuo u zatvoru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njujorški “bos” zvani Zmija preminuo u zatvoru

Vođa njujorške mafije Karmajn Persiko preminuo je u zatvoru, gde je odslužio 33 od 139 godina robije. Njega je 1986. iza rešetaka stavio Rudi Đulijani.

Foto: Thinkstock

Osamdesetpetogodišnji Karmajn Persiko, poznatiji kao Zmija, preminuo je od komplikacija usled dijabetesa, rekao je njegov advokat. Iza sebe je ostavio suprugu, dva deteta i 15 unučadi.

Veruje se da je Persiko nastavio da vodi svoju kriminalnu organizaciju i dok je bio iza rešetaka, što ga čini jednim od “bosova” sa najdužom kriminalnom istorijom.

Rođen je u Bruklinu 1933, kao sin stenografa iz advokatske kancelarije. Još kao tinejdžer je bio uhapšen zbog ubistva.

Napustio je srednju školu i postao lider ulične bande sa 17 godina, i tada je uhapšen zbog tuče u parku u kojoj je jedan mladić prebijen nasmrt. Optužbe su bile povučene.

“Napredovao je” u organizaciju Kolombo, jednu od pet “familija” italijansko-američke mafije u Njujorku toga vremena i postao njen lider sedamdesetih.

Iza rešetaka ga je stavio Rudi Đulijani, koji je slučaj preuzeo 1986. godine. Đulijani je kasnije postao gradonačelnik Njujorka, a trenutno je advokat Donalda Trampa.

Persiko je zastupao samog sebe pred sudom, ali je ipak proglašen krivim da je kao lider mafijaške familije Kolombo prinudno uzeo milione dolara od sindikata i građevinskih kompanija.

Persiko se dovodi u vezu sa 20 ubistava – neka je sam izvršio, a za neka je bio nalogodavac.

Desilo se čak da je policajac ugledao Persika kako davi jednog muškarca konopcem. Zbog nedovoljnog broja svedoka, optužbe su odbačene. Takva situacija je bila veoma česta u pokušajima tužilaca da optuže Persika.

Danas objavljeno

Njemački kancelar najavio posjetu zapadnom Balkanu

M.

Dozvoljene posjete hospitalizovanim pacijentima u UKC Srpske

M.

SIPA pretresa 12 lokacija u dva grada

M.

Ostavite komentar