Njujork Tajms: Tramp traži pomilovanje ratnih zločinaca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njujork Tajms: Tramp traži pomilovanje ratnih zločinaca

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine, objavio je Njujork Tajms.

Tramp je zatražio da se dokumentacija za pomilovanje odmah pripremi naznačujući da razmatra pomilovanje za njih oko Dana sećanja 27. maja, navodi se u izveštaju koje se poziva na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika.

Prikupljanje dokumentacije za pomilovanje inače traje mesecima, ali ministarstvo pravosuđa izvršilo je pritisak da rad bude pre prazničnog vikenda, rekao je jedan od zvaničnika.

Jedan zahtev odnosi se na starešinu posebnih operacija Edvarda Galagera, za kojeg je suđenje predviđeno u nekoj od sledećih nedelja. Galager je optužen jer je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika je ubio nožem.

Takođe, veruje se da će biti uključen slučaj vojnika Mateva Golstejna, pripadnika specijalnih snaga (“zelene beretke”) koji je optužen za ubistvo nenaoružanog Afganistanca 2010, piše Tajms.

List navodi kako se veruje da će i drugi slučajevi biti uključeni u dokumentaciju, ali ne iznosi njihova imena.

Ministarstvo pravosuđa nije komentiralo izveštaje Tajmsa. Bela kuća još nije odgovorila na zahtev lista za komentar.

Pravni stručnjaci citirani u izveštaju navode da pomilovanja optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, uključujući i neke od njih kojima suđenje još nije počelo, nije bilo u nedavnoj istoriji i neki su zabrinuti da bi neka pomilovanja mogla potkopati legitimitet vojnih zakona.

Danas objavljeno

Počeo razgovor Putina i Bajdena

M.

Ako nema izmjene Izbornog zakona nema ni izbora u BiH

M.

Sjednica PIK-a, prisustvuju Šmit i Eskobar

M.

Ostavite komentar