7. Aprila 2022.

Njujork tajms potvrdio: Ukrajinski vojnici likvidirali ruske; “Gledaj, još je živ. Jedva diše”

Big Portal

Snimak koji je objavljen u ponedeljak, čiju autentičnost je proverio Njujork tajms, po svemu sudeći prikazuje kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene ruske vojnike u selu zapadno od Kijeva.

“Još uvek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše”, govori muškarac dok se na snimku vidi ruski vojnik s jaknom navučenom preko glave. Rus je, po svemu sudeći, ranjen, ali još uvek diše.

Vojnik tada puca u muškarca, koji se i dalje nastavlja da se kreće, a vojnik tada ponovo puca u njega. Muškarac se tada prestaje da se kreće.

Pored žrtve se mogu videti još tri ruska vojnika, od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu svezane iza leđa. Svi nose uniforme, a trojica imaju belu traku na rukavu koju u pravilu nose ruske snage u Ukrajini. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi.

Muškarci leže na putu u blizini oklopnog vozila BMD-2, kakvo koriste ruske desantne snage. Po snimku se čini da su nekima od njih skinute jakne, cipele ili kacige. Dalje na putu mogu uočiti druga uništena vozila.

https://twitter.com/evanhill/status/1511761682292371461

Gde je i kad nastao snimak?
Snimak je nastao na putu severno od sela Dmitrivke, desetak kilometara jugozapadno od Buče. Tamo su Ukrajinci nakon ruskog povlačenja otkrili stotine tela u civilnoj odeći, što je izazvalo niz optužbi da su Rusi ubijali civile u tom mestu.

Snimak je, piše Njujork tajms, verovatno nastao oko 30. marta, kad su Ukrajinci iz zasede napali ruski konvoj dok su se Rusi povlačili iz manjih gradova zapadno od Kijeva. Tu su se poslednjih nedelja vodile žestoke borbe Ukrajinaca i Rusa. Oz Katerji, novinar, na Twitteru je 2. aprila objavio snimke i fotografije uništene kolone vozila te napisao da su mu ukrajinski vojnici rekli da su Ruse napali iz zasede pre 48 sati.

I ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je tvit o uništenju ruskog konvoja. Napad su nazvali “preciznim radom” ukrajinske vojske.

https://twitter.com/DefenceU/status/1510232791769923590

“Oni uopšte nisu ljudi”
“Oni uopšte nisu ljudi”, govori ukrajinski vojnik na snimku dok hoda među uništenim vozilima pa dodaje kako su zarobili dva ruska poručnika.

Ukrajinski vojnici nose plave trake na rukavima te na snimku u više navrata govore “Slava Ukrajini”. Nije jasno o kojoj jedinici se radi, ali na snimku koji prikazuje ubistvo zarobljenika jedan od vojnika govori o drugima kao o “momcima iz Belgravije”, verovatno se misli na mesto Belgraviju, udaljeno tek nekoliko stotina metara od incidenta.

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila snimak 30. marta opisala ih je kao “rad gruzijske legije”, paravojne formacije gruzijskih dobrovoljaca koja je oformljena 2014. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare