"Njet" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Njet”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveren je da Ukrajina sama neće moći da vrati Krim u svoj sastav i dodao da “Štajnmajerova formula“ ne dolazi u obzir.

Prema njegovim rečima, anektirani Krim može se vratiti u Ukrajinu samo uz pomoć međunarodnih partnera i moćne vojske. Istovremeno, šef ukrajinske države je precizirao da “Štajnmajerova formula“ nije opcija za anektirano poluostrvo, prenosi “Unijan”.

„Sada ne postoji ova formula. Ovo je vrlo komplikovana priča. Znate da se Ukrajina, na žalost, ne može sama nositi s tim pitanjem. Potrebni su nam naši međunarodni partneri, moramo imati još moćniju vojsku. Poštujemo našu vojsku … ali, da budemo iskreni, moramo biti veoma moćni da nam duiplomatija ne bude potrebna, već da je vojska zaista na visokom nivou “, rekao je.

Učesnici kontakt-grupe za Ukrajinu potpisali su 1. oktobra dokument koji sadrži “formulu Štajnmajera”.

Tekst formule su potpisali učesnici iz Ukrajine, dve republike iz Donbasa, Rusije i OEBS-a. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio da je Kijev potpisao “formulu Štajnmajera” i da će biti napravljen novi zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji će sadržavati ovu „formulu“.

Po njegovim rečima, „formula“ podržava održavanje izbora na teritoriji koju Kijev ne kontroliše po ukrajinskom zakonu, nakon čega će na snagu stupiti zakon o specijalnom statusu Donbasa, ako posmatrači OEBS-a konstatuju da su održani po standardima OEBS-a.

Zelenski je saopštio i da su ovim dogovorom u Minsku eliminisane sve prepreke za održavanje samita „normandijske četvorke“ u bliskoj budućnosti.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

B92

Danas objavljeno

Evropol obavijestio MUP Srbije: Kriminalna grupa namjerava atentat na Vučića!

M.

Vučićeva poruka: Nema povlaćenja! Pobijedićemo ih sve

M.

Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem

M.

Ostavite komentar