Njene riječi iz državne himne znaju svi Austrijanci, a dobila je i poštansku marku - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Njene riječi iz državne himne znaju svi Austrijanci, a dobila je i poštansku marku

Austrijanka Paula fon Preradović pesnikinja srpskog porekla, napisala je tekst himne Republike Austrije, a ima i svoju poštansku marku.

Malo je poznato da je srpkinja pisala tekst za himnu Republike Austrije koja je u zvaničnoj upotrebi od završetka Drugog svetskog rata. Paula fon Preradović (12.10.1887. – 25.05.1951.), Austrijanka srpskog porekla, napisala je tekst himne ove zemlje “Zemlja planina, zemlja reka” (Land der Berge, Land am Strome).

Ove godine se obeležava 70 godina od njene smrti. Paula je bila pesnikinja i ovi stihovi nastali su neposredno nakon Drugog svetskog rata, kada je i, od 1.800 takmičara, pobedila u izboru za tekst pesme koji će biti zvanična himna Republike Austrije. Uz muziku Vofganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine, reči njene pesme 1947. godine su potvrđene kao nova austrijska himna.

Paula je rođena u Beču, ali je svoje detinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli koja je tada pripadala Austrougarskoj.

Njen otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio poreklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije.Oni su se u 14. veku, pre velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora.

U vreme preseljenja starešina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Jedan deo porodice Preradović dobio je ugarsko plemstvo i koristio predikatfon Preradović. Paula je imala dva brata i dve sestre.

Udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldenaia i imali su dvoje dece, Frica i Ota Moldena. Njen muž je postao glavni urednik novina, a za vreme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni.

U znak počasti, austrijska Pošta je 1996. godine izdala poštansku marku sa likom Paule fon Preradović i naslovom himne.

Danas objavljeno

Robi Vilijams: Plaćeni ubica mi je bio nad glavom

Vanja A

Nik Kejv najavio novi dokumentarac

Vanja A

Žena se popela na vrh automobila koji je tonuo u rijeku kako bi napravila selfi

Vanja A

Ostavite komentar