Nijemci rekli "ne": "Prijetnje iz Moskve" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nijemci rekli “ne”: “Prijetnje iz Moskve”

Njemačka se neće priključiti sporazumu o zabrani nuklearnog oružja, jer ima obaveze u okviru NATO, saopštila je savezna vlada u srijedu.

“Razoružavanje je moguće kada to dozvoljavaju političko okruženje i bezbednost”, navela je vlada u odgovoru na pitanje poslanice partije Levica Sevim Dagdelen.

Napad Rusije na Ukrajinu ukazuje na pretnje iz Moskve, saopštila je vlada, dodajući da Nemačka svakako želi svet bez nuklearnog oružja. Sporazum, na snazi od prošle godine, zabranjuje razvoj, držanje nuklearnog oružja i pretnju tim oružjem.

Do sada ga je potpisalo 65 država čiji se predstavnici ove sedmice u Beču sastaju na svojoj prvoj konferenciji. Nemačka nema sopstveno nuklearno oružje, ali na njenoj teritoriji se, u okviru savezničkog sporazuma o razmeštanju, nalazi nekoliko bojevih glava.

“Dogod su Nemačka i njeni saveznici pod pretnjom nuklearnog oružja, verodostojan potencijal odvraćanja i razmeštaj nuklearnog arsenala ostaje obaveza”, saopštila je vlada.

Dagdelenova je u upitu primetila da “učestvujući u nuklearnom naoružavanju i planiranom kupovinom aviona F35 sposobnih da nose nuklearne projektile za milijarde evra, koalicija semafor se okreće od deklarisane želje za svetom bez nuklearnog oružja”.

Koalicija Semafor je savez Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) kancelara Olafa Šolca, Zelenih i liberala (FDP). Poslanica Levice je posebno izdvojila Zelene i njihovu članicu, šeficu nemačke diplomatije Analenu Berbok.

To što ona ne želi da podrži globalni sporazum o razoružavanju ukazuje koliko se nekada antiratna i antinuklearna partija Zelenih urušila. Vlada je navela da podržava odredbe sporazuma koje se ne tiču direktno zabrane nuklearnog oružja. Među njima su podrška ljudima koji trpe posledice testiranja atomskih bombi i sanaciji lokacija kontaminiranih pri testiranju.

B92.

Danas objavljeno

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Saobraćajna nesreća kod Laktaša: Biciklista zbrinut u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar