Njemačkoj prijeti nedostatak radnika – evo koja su najtraženija zanimanja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Njemačkoj prijeti nedostatak radnika – evo koja su najtraženija zanimanja

Nedostatak stručnih radnika u Nemačkoj se povećao.

Poseban nedostatak oseća se u građevinskom sektoru, ali i u sektoru obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut za nemačku ekonomiju (IW), prenosi Poslovni Dnevnik.

“Prošle godine je u proseku na 201.411 otvorenih radnih mesta u zanatskom sektoru na raspolaganju bilo 139.256 prikladnih radnika u potrazi za poslom”, navodi se u izveštaju Instituta za nemačku ekonomiju.

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama, koji je bio primetan tokom pandemije korona krize.

Nedostatak radnika posebno je znatan u građevinskom sektoru, a nedostaju i vodoinstalateri i instalateri centralnog grejanja. Manjak je primetan i u obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja da postoji zabrinutost da bi nedostatak kvalifikovanih radnika mogao da uspori politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoge kompanije nisu u mogućnosti da ispune narudžbine kupaca koji žele da instaliraju solarne ćelije ili toplotne pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procenjuje da bi 2030. moglo nedostajati 440.000 radnika u sektorima koji su ključni za prelazak na obnovljive izvore energije.

Prema izveštaju IW, nedostatak radne snage oseća se ne samo u zanatskom, već i u obrazovnom i zdravstvenom.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procenjuje da bi u narednih pet godina u sektoru predškolskog vaspitanja moglo da nedostaje 200.000, a u sektoru školskog vaspitanja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

Danas objavljeno

Ašton Kučer progovorio o rijetkoj dijagnozi koju je dobio: Sretan sam što sam danas živ

Vanja A

Ta godina je bila zlatno doba hard roka i hevi metala: Čak pet poznatih albuma je izašlo u samo 44 dana

Vanja A

Bivši muž protiv Britni Spirs: Djeca ne žele da je vide, podržavam njenog oca

Vanja A

Ostavite komentar