Njemački vojnici bez odštete zbog izloženosti osiromašenom uranijumu na Balkanu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Njemački vojnici bez odštete zbog izloženosti osiromašenom uranijumu na Balkanu

Zahtjev za odštetu zbog izloženosti osiromašenom uranijumu, njemačkih državljana koji su tokom bombardovanja bivše SRЈ u proljeće 1999. godine bili vojnici Bundesvera na zadatku u BiH i na Kosmetu, zvanični Berlin odbacio je kao neosnovan.

Pored toga, parlamentarna frakcija evroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD) tražila je od vlade mišljenje o štetnosti ove municije po zdravlje ljudi, budući da se zbog toga “svađaju” različite naučne studije.

Nadoknadu je tražilo 220 bivših pripadnika Bundesvera, ali kabinet kancelarke Angele Merkel ne namjerava da je isplati. U negativnom odgovoru kaže se da nije dokazano da su njemački vojnici trpjeli bilo kakve zdravstvene posljedice zbog kontakta sa ovom municijom, koja je, prije svega, korišćena u protivtenkovskim avionskim bojevim zrnima, namijenjenim uništavanju oklopa.

– Rezultati studije uticaja osiromašenog uranijuma pokazuju da na mjestima gdje je ova municija korišćena ne postoji gotovo nikakav rizik od radijacije, a toksikološki rizici mogu nastati samo pod vanrednim okolnostima, koji se do ovog trenutka nigde nisu iskazali – naglašava vlada u saopštenju.

Isti ishod doživljavale su tužbe koje su vojnici podnosili ranijih godina. Njemački mediji podsjećaju da je 2008, na tadašnjih 229 podnesenih tužbi i na zahtjev frakcije Levice u Bundestagu da se ovo pitanje razriješi, vlada Merkelove takođe odgovorila negativno. Tada je ocijenjeno da dugotrajna studija na veteranima nije potrebna, jer ne postoje informacije o štetnosti upotrebljene municije po zdravlje. Tada, doduše, kako naglašava njemački internet portal T-onlajn, nije bilo eksplicitno riječi o osiromašenom uranijumu.

– Tek sa aktuelnim pitanjem koje je postavio poslanik AfD Berengar Elsener fon Gronov postaje jasno da ni budući odštetni zahtjevi neće biti prihvaćeni – zaključuje ovaj medij.

Uz studiji o dejstvu osiromašenog uranijuma, koju je na svom sajtu objavila austrijska vojska, navodi se da se može zaključiti da jedino direktno udisanje supstanci na ratnim područjima može predstaviti određenu opasnost za zdravlje ljudi. Opasnost može nastupiti zbog hemijskih, a ne radioaktivnih karakteristika ovog materijala, i to samo ako se u većim količinama unese u organizam kao dio nekog rastvora.

– Civilno stanovništvo, pripadnici humanitarnih organizacija i mirovne trupe teško da su udisali taj materijal u tim količinama. Ipak, dugoročniji direktan kontakt sa osiromašenim uranijumom, poput komadića municije, trebalo bi izbjegavati – navodi Vojska Austrije.

Obeštećenje su, poslije višegodišnje borbe pred sudom, ipak dobili italijanski vojnici, koji su učestvovali u NATO akcijama na Kosovu. Pošto je ustanovljena Komisija za istragu, isplaćeno je prvih 30 miliona evra žrtvama osiromašenog uranijuma. Od 1999. godine do lane, preminulo je 360, a oboljelo više od 4.000 italijanskih vojnika izloženih dejstvu osiromašenog uranijuma, a među njima je veliki broj onih koji su bili na Kosovu.

Ljekari za zabranu

Studije Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije za atomsku energiju negiraju da postoje bilo kakvi posebni rizici. Međunarodna organizacija ljekara protiv atomskog oružja ističe, međutim, da postoje nedorečenosti u objavljenim studijama, zbog čega poziva na preventivnu zabranu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom dok se pouzdano ne utvrde dugoročni efekti izlaganja uranijumu – piše portal T-onlajn.

VEČERNJE NOVOSTI

Danas objavljeno

Istorijska posjeta; Si Đinping u Saudijskoj Arabiji

Vanja A

Ubistvo u Ugrinovcima; muškarac izrešetan u automobilu

Vanja A

Petković: Kurtijeva policija u Velikoj Hoči Srbima plijeni vino

Vanja A

Ostavite komentar