6. Marta 2021.

Njemački supermarketi: Brzi kovid-testovi na prodaju, pet komada za 25 evra

Big Portal

Kupcima će biti dopušteno da kupe samo jedno pakovanje kako bi se izbeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju, prenosi Jutarnji list.

Krajem februara nemački Savezni institut za lekove i medicinske uređaje prvi put je izdao posebna odobrenja za samotestiranje na koronavirus. Za sva tri proizvoda uzorci se uzimaju brisom prednjeg dela nosa. U SAD-u je takav test odobren za upotrebu u decembru, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, po ceni od oko 25 evra po pakiranju. Od ponedeljka će se prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima, između ostalog i u DM-u.

Reč je o brzom antigenskom testu koji otkriva protein koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa. Brzi testovi na koronu u Nemačkoj i nekim drugim zemljama već su neko vreme dostupni u apotekama, ali samo uz lekarski recept i doplatu. Trgovine širom Nemačke kao i “Lidl” i supermarketi “Reve” i “Edeka” najavili su da će testovi na koronu biti u njihovoj ponudi.

Veliki je plus za nove brze testove da uzorak može da se uzme iz prednjeg dela nosa, pa je to prilično jednostavno uraditi i kod kuće. Pi-si-ar testovi prikupljaju materijal uzorka duboko iz nosa ili duboko iz grlu, za šta je potrebno više stručnosti.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću. Nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju da li je pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus.

Predstavnik Slobodnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner već je sredinom februara naglasio da bi brzi testovi na koronavirus mogli da budu šansa za veću slobodu tokom pandemije.

Brzi testovi, nadaju se Nemci, mogli bi da im omoguće malo više slobode u kratkom vremenskom periodu, zaključuje Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare