Njemački stručnjak: Malo vjerovatno da je virus nastao u laboratoriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemački stručnjak: Malo vjerovatno da je virus nastao u laboratoriji

Njemački virusolog i jedan od najpoznatijih stručnjaka za pitanja virusa korona Hendrik Štrek smatra da je malo vjerovatno da je ovaj virus nastao u laboratoriji i upozorava da je opasniji od običnog gripa.

“Nije riječ o stvaranju novih virusa jer je to previše opasno. S druge strane, porijeklo jednog virusa ne može se utvrditi. On nema gene koje inače pronalazimo u prirodi. Laboratorije poput onih u Kini sadrže mnoge bezbjednosne prepreke i imaju više prostorija kroz koje virusi ili bakterije ne mogu slučajno proći”, navodi Štrek za “Dojče vele”.

On odbacuje tvrdnje da su vakcine generalno opasne i da napadaju gene, odnosno DNK i RNK.

“Vakcine funkcionišu tako što stvaraju proteine. Ljudi ne posjeduju ove enzime. To mogu samo neki retrovirusi. Zato jedna vakcina ne može zahvatiti DNK”, kaže Štrek.

On ističe da sve studije koje su dosad sprovedene, kako one u SAD, koje teže tome da sugerišu manju smrtnost, kao i ostale studije koje sugerišu veću smrtnost, nedvosmisleno pokazuju da je kod virusa korona smrtnost definitivno veća nego kod običnog gripa.

“Mi smo u okrugu Hajnsberg, jednom od prvih žarišta pandemije u Njemačkoj, došli do saznanja da je virus najmanje četiri puta opasniji od sezonskog gripa. Treba, naravno, uvijek uzeti u obzir kod kog dijela populacije se ispitivanje vrši. To je virus koji treba shvatiti ozbiljno, ali, opet, ne treba previše dramatizovati”, navodi njemački stručnjak.

Štrek objašnjava i zašto nije bilo značajnijeg povećanja broja zaraženih u mjestima u kojima su održani protesti protiv mjera za suzbijanje virusa korona.

“Protesti su održavani napolju, gdje je mogućnost prenosa virusa niža. Osim toga, teško je zaključiti da li su oni koji su bili na protestima u Berlinu i vratili se u svoje gradove zarazili nekoga”, precizira on.

Štrek odbacuje i tvrdnju da vakcina ne može pomoći jer je virus već mnogo puta mutirao.

“Ovaj virus mutira, ali ne tako snažno kao obični grip”, zaključuje Štrek.

Danas objavljeno

Potpisani zaključci političkih lidera u vezi krize izazvane “Inckovim zakonom”

M.

Podignuta optužnica protiv Belivuka i članova kriminalnog klana

M.

Njemačka: Prevrnuo se autobus iz Srbije, 19 povrijeđenih

M.

Ostavite komentar