13. Novembra 2020.

Njemački stručnjaci kažu da su ovo najbolji automobili

Big Portal

Obrađeno je čak devet miliona vozila pa o reprezentativnosti uzorka ne treba previše raspravljati, navodi Revijahak.

U ovu statistiku su ušle opšte inspekcije vozila koje su sprovedene od jula 2019. do juna 2020. godine.

Glavne kategorije u pregledu su: prednja i zadnja svjetla, kočnice, potrošnja ulja, ogibljenje, funkcionisanje komande kočnice (pedale), funkcionisanje ručne kočnice, pokazivači smjera, upravljački sistem, korozija, izduvni sistem, kontrolna jedinica motora…

Kao i prošle godine, veliki pobejdnik je SUV Mercedes GLC, koji u kategoriji do 3 godine starosti ima samo 1,7% grešaka. Na drugom mjestu je Mercedes B klase sa 2,2% nedostataka u istoj kategoriji starosti, a odmah iza je Opel Insignia, takođe sa 2,2%.

Pogled na statistiku pokazuje da kvalitetni automobili ne moraju nužno biti skupi (pogotovo u starijim godištima) i da kvalitet više nije samo privilegija premijum proizvođača.

Na primjer, vozila kao što su Mazda 2, Opel Adam ili Honda Jazz bilježe ocjene sa niskom stopom kvarova na prvom opštem pregledu, nakon tri godine od kupovine (Opel Adam, 3,7%; Honda Jazz, 3,9%; Mazda 2, 4,5%).

Mali automobili zadržavaju kvalitet sa godinama. To potvrđuje pogled na ocene sedmogodišnjaka: Opel Adam (10,3%), Mazda 2 (10,5%) i Honda Jazz (11,7%).

I to nakon pređenih 61.000 do 68.000 kilometara.

Najbolji u klasama

U klasi malih gradskih automobila, Opel Adam pobjeđuje četvrti put zaredom (3,7%). U kategoriji potkompaktnih automobila Audi A1 ponovno je zauzeo prvo mjesto (3,3 %).

Promjena se dogodila u kompaktnom segmentu – ovde je Hyundai i30 (2,5%) na vrhu smijenio Mercedesovu A klasu.

Pobjedu u srednjoj klasi odnosi Opel Insignia (2,2%), dok je prošle godine u ovom segmentu trijumfovao Mercedes C klase.

U klasi monovolumena najbolji je Mercedes B klase (2,2%).

Ukupni pobjednik, Mercedes GLC (1,7%) je istovremeno i pobjednik u SUV kategoriji vozila.

Na kraju, treba napomenuti i jednu zanimljivost, a to je da se veliki broj Dacia modela na dnu liste kvaliteta može povezati i sa priznanjem vlasnika da slabo održavaju svoja vozila.

To je i najvažnija poruka ovakvih istraživanja – kvalitetnim održavanjem automobila ćete spriječiti mnoge kvarove.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare