Njemački ministar spoljnih poslova: Evropska mapa puta BiH je jasna, zabrinjavajući je zastoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Njemački ministar spoljnih poslova: Evropska mapa puta BiH je jasna, zabrinjavajući je zastoj

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas da se poslije više od 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH vidi “zabrinjavajući zastoj i agresivna retorika”.

On je na otvaranju konferencije ministara spoljnih poslova učesnica Berlinskog procesa istakao da je evropska mapa puta za BiH jasna, a to je 14 ključnih prioriteta Evropske komisije i poručio da je “od ključnog značaja što ostaje visoki predstavnik”.

Mas je rekao i da sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine ne bi samo povećao regionalnu stabilnost, već bi i otvorio izglede, kako je naveo, “dvije zemlje” na članstvo u EU.

On je poručio da Berlin podržava bezuslovno napore visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog zadatka.

– Svi narodi u Evropi imaju istorijski teret, ali istorija ne sme da bude prepreka u stvaranju zajedničke budućnosti – rekao je Mas.

On je ocijenio da bi sporazum o slobodi putovanja sa ličnim kartama podstakao trgovinu i putnični saobraćaj, kao i da bi zajednički “vizni prostor”, te i priznanje akademskih i profesionalnih diploma olakšalo život građanima.

– Prosperitetni i mirni zapadni Balkan zahtjeva države u regionu koje pružaju jedne drugima ruku saradnje, uz pragmatizam i hrabrost, sa realnim pogledom i ambicijama – rekao je Mas.

On je ocijenio da proces proširenja treba ponovo da se pokrene, jer je budućnost svih šest država zapadnog Balkana u EU.

Mas je rekao da su Sjeverna Makedonija i Albanija ostvarile održivi napredak u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da će zbog toga početi pristupni pregovori sa te dvije zemlje.

Danas objavljeno

Spasioci u vodenom parku “Akvana” oživjeli dječaka koji se davio

M.

Dodik: Rješenje da se svi sami prijave Tužilaštvu

M.

Ruski avioni gase požare u Antaliji

M.

Ostavite komentar