12. Jula 2019.

Njemački mediji pišu da će Volkswagen novu fabriku izgraditi u Turskoj

Big Portal

Poslije nekoliko mjeseci koliko su trajale spekulacije da li će Folksvagen praviti novu fabriku u Srbiji, Bugarskoj ili Turskoj, nadzorni odbor ove njemačke kompanije je saopštio da je izabrao lokaciju za fabriku u blizini zapadnog primorskog grada Izmir, prenose njemački mediji.

Kako piše AutomobilWoche koji posluje u okviru časopisa Automotive News Europa, u novoj fabrici u Turskoj navodno će se praviti Škoda i Seat, a fabrika će izbacivati do 350.000 automobila godišnje.

Spekuliše se i da je u izboru lokacije kumovao Katar koji ima udeo od 17 odsto u Folksvagenu, a koji se zalagao za izgradnju fabrike u Turskoj na sastanku odbora.

Prvobitno su u igri bile Bugarska, Rumunija, Srbija, Turska, a pominjana je i Severna Makedonija.

“Definitivno je izabrana Turska, gde je solidna infrastruktura ali nesigurno političko okruženje, a druga ozbiljna lokacija je stabilnija Bugarska koja je deo Evropske unije”, nedavno je kazao je o izboru dva finalna kandidata lider sindikata u Škodi Jaroslav Povšik.

Predsednik Aleksandar Vučić je u javnosti pričao o tome kako se Srbija bori da je Folksvagen izabere. On je međutim više puta rekao da je Srbija autsajder u toj trci. Sredinom marta je Vučić posetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera.

Vučić je potom najavio da su u toku pregovori sa jednom japanskom kompanijom o ulaganjima u Srbiju i da već godinu dana priča sa njima. Mnogi su se iznenadili kada je otkrio i detalje.

Izvor: Blic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare