25. Novembra 2020.

Njemački medicinari: Imamo respiratore i krevete, fali nam osoblje

Big Portal

U berlinskoj bolnici Šarite ona radi honorarno na odjeljenju intenzivne njege.

Nakon što je završila devetočasovnu smjenu s pacijentima zaraženim virusom korona otišla je u kancelariju da obavi nešto za svoj redovni posao.

“Ne mogu mirne savjesti da sjedim kod kuće dok moje kolege crkavaju od posla na odjeljenju inetenzivne njege. Zato sam prošla obuku i mogu da im pomognem. Za mene je to nešto sasvim normalno”, kaže Suzana.

Njena pomoć je prijeko potrebna jer na odjeljenjima intenzivne njege nedostalju medicinski radnici.

Judit Hepe, direktorka službe zadužene za njegovatelje, otvoreno ukazuje na probleme sa kojima se susreće njemačkim zdravstveni sistem.

“Imamo dovoljno respiratora, kreveta i zaštitnog materijala. Ono što nas brine jeste da su svi prazni kreveti koji trenutno stoje na raspolaganju samo djelimično upotrebljivi jer jednostavno nema dovoljno osoblja”, kaže Hepe.

Da bi poboljšala situaciju ova berlinska bolnica želi ponovo da zaposli bivše medicinkso osoblje, volontere poput Suzane Vigand.

Ona se prije 25 godina školovala za medicinsku sestru ali je na kraju odabrala drugu profesiju. Sada su joj kolege zahvalne što se vratila.

“Odjeljenja intenzivne njege su popunjena. Kada se desi da na tri-četiri pacijenta imate samo jednu medicinksu sestru, onda je to prilično naporno. Sve mora da se radi prilično brzo. Nakon takvog dana uvijek sam tužna jer pacijentu nisam mogla da pružim željenu pažnju”, priča Suzana za Deutsche Welle.

Uprkos sve većem broju infekcija, njemački zdravstveni sistem još uvijek funkcioniše. Nedostatak njegovatelja bio je problem i prije korone.

Ipak, kod Suzane se probulila ljubav prema bivšoj struci. Čak razmišlja da se potpuno vrati medicinskim pozivu, ali prije toga uslovi rada morali bi da se poboljšaju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare