4. Aprila 2022.

Njemački general: “Ukrajina će biti podjeljena”

Big Portal

U intervjuu za Velt, general Eberhard Zorn je odgovorio odrično na pitanje da li bi NATO mogao da se umeša u Ukrajinu ako Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje protiv te istočnoevropske zemlje.

Naglasio je da “ono što su rekli nemački savezni kancelar, kao i predsednik SAD Džo Bajden” i dalje važi, odnosno da “ni pod kojim okolnostima nećemo rasporediti svoje snage na ukrajinsku teritoriju”.

Nemački general je rekao da je planiranje ruske vojne operacije u Ukrajini bilo pogrešno, jer su komandanti napravili neke velike logističke greške.

Zorn je takođe predvideo da će sukob u Ukrajini sve više prerastati u borbe u gerilskom stilu. Takav razvoj događaja bi, međutim, značio još više civilnih žrtava, dodao je on, prenosi RT na ruskom.

Na pitanje da li Ukrajina ima šanse protiv Rusije, Zorn je odbio da spekuliše o ishodu sukoba.

Jedna stvar koja će se verovatno desiti, prema rečima nemačkog generala, jeste podela Ukrajine na nekoliko država, što će dovesti do zastoja.

Govoreći o Oružanim snagama Nemačke, Zorn je istakao da je kancelar Olaf Šolc izdvojio 100 milijardi evra za modernizaciju Bundesvera.

On je takođe ukazao na potrebu za sistemom protivvazdušne odbrane koji bi mogao efikasno da zaštiti zemlju od ruskih raketa “iskander” stacioniranih u Kalinjingradskoj oblasti.

Razvoj takvog sistema u Nemačkoj bi, međutim, oduzeo previše vremena i resursa, priznao je general, rekavši da podržava kupovinu gotovih sistema od SAD ili Izraela.

Zorn je rekao da “u ovom trenutku ne vidimo nikakve naznake neminovnog ruskog napada na zemlje članice NATO”, pa stoga vojna alijansa još uvek ima vremena da “proširi” svoje kapacitete i “ojača istočni bok”.

General je otkrio da bi NATO mogao “do kraja maja rasporediti neophodne borbene grupe u svim zemljama od Baltičkog mora pa sve do Crnog mora”.

Nemačka takođe očekuje da će 2025. godine NATO obezbediti potpuno modernizovanu diviziju sačinjenu od 15.000 pripadnika “obučenih, opremljenih i stoga spremnih za akciju”, rekao je Zorn.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare