Njemačka vlada javno osudila vozača Bugattija koji je vozio 414 km/h - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Njemačka vlada javno osudila vozača Bugattija koji je vozio 414 km/h

Samo zato što možete da postignete nepristojno velike brzine na Autobanu ne znači da to treba i da radite.

Krajem prošle godine preneli smo vest o Bugattiju Chiron koji se nemačkim auto-putem kretao brzinom od preko 400 kilometara na sat.

Javnost je za to saznala kada je vlasnik i vozač, češki milioner Radim Paser, objavio na Jutjubu snimak ove vožnje.

Kako je Paser naveo, ovaj “test” izveden je na jednoj od kvalitetnijih deonica Autobana sa tri trake, pri niskom intezitetu saobraćaja, na pravcu od 10-ak km, čime se sugeriše da su preduzete mere predostrožnosti kako ne bi bila ugrožena bezbednost.

Međutim, nemačko Ministarstvo saobraćaja se ne slaže da vožnja tako velikom brzinom može da bude bezbedna i javno je kritikovalo češkog milionera.

Ministarstvo je u saopštenju koje je objavio Asošiejted pres navelo da “osuđuje svako ponašanje na putevima koje dovodi ili može dovesti do ugrožavanja učesnika u saobraćaju”.

“Svi učesnici u saobraćaju moraju da se pridržavaju pravila”, navodi se u saopštenju.

“Samo zato što delovi auto-puta nemaju postavljeno ograničenje brzine ne znači da možete da idete brzo koliko želite”, kažu iz ministarstva.

U opisu video-snimka Paser je rekao da je bezbednost bila prioritet tokom vožnje, koja je inače obavljena u julu, i da je izabrao izuzetno dugačak pravac (10 km) puta.

Kako je naveo, deonica sa tri vozne trake pružala dobru vidljivost.

Ministarstvo saobraćaja, međutim, ukazuje na zakone koji zabranjuju vožnju na opasan način čak i na auto-putu bez ograničenja brzine.

“Svako ko učestvuje u saobraćaju mora da se ponaša tako da nijedno drugo lice ne bude povređeno, ugroženo, ometano ili uznemireno više nego što je to neizbežno u datim okolnostima”, navodi se u klauzuli zakona.

Zakon takođe nalaže vozačima da iako voze brzo, to mora da bude tako da “vozilo bude stalno pod kontrolom”.

Zbog ovakvih video-snimaka sve su češći pozivi u nemačkoj javnosti da se uvede opšte ograničenje brzine na Autobanu.

Nedavno je predloženo, uglavnom kao ekološka mera, da se spreči da automobili troše velike količine goriva koje su potrebne za vožnju velikom brzinom, tako što bi se brzina na auto-putu ograničila 130 km/h.

B92.

Danas objavljeno

BMW povlači 61.000 vozila

Vanja A

Kojim markama automobila najbrže pada vrijednost

Vanja A

Ford kažnjen sa skoro 20 miliona dolara zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima

Zeljka

Ostavite komentar