23. Septembra 2021.

Njemačka uvodi pravila za nevakcinisane: “Ne radi se o pritisku”

Big Portal

“Ne radi se o pritisku, nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni koji sebe i druge štite time što su se vakcinisali finansirali one koji se, uprkos tome što su se mogli vakcinisati, to iz ovih ili onih razloga nisu učinili”, rekao je savezni ministar zdravstva Jens Špan.

Ukidanje isplate pune plate u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom novembra. Špan je objasnio da se time onima koji se žele vakcinisati daje još dovoljno vremena da to i obave.

U oktobru se ukidaju besplatni testovi
Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetček rekao je da je ova mjera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. oktobra, signal nevakcinisanima da i oni moraju preuzeti dio odgovornosti u borbi protiv pandemije.

“Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi finansijske troškove zbog onih koji se ne žele vakcinisati, a za to nemaju zdravstvene razloge”, rekao je bavarski ministar.

Za one koji su vakcinisani, osim ako dolaze sa područja s virusnim varijantama, ne postoji obaveza samoizolacije.

Sindikati su ponovo kritikovali ovu mjeru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile.

“Naravno da i mi građane pozivamo da se vakcinišu u što većem broju. Ali sukob oko vakcinacije prenositi u preduzeća i tako unositi razdor nije pametna odluka”, rekao je Hans-Jurgen Urban, član uprave najvećeg njemačkog sindikata IG Metall.

Većina njemačkih saveznih pokrajina uvela je za posjete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za vakcinisane, one koji su ozdravili ili one koji mogu predočiti negativan test.

Preduzetnicima je istovremeno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo vakcinisane i one koji su ozdravili, čime se izbjegava pravilo razmaka, što opet omogućava bolje popunjavanje kapaciteta.

(Index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare