Njemačka upozorava da Iran dovodi u rizik cijeli nuklearni sporazum - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemačka upozorava da Iran dovodi u rizik cijeli nuklearni sporazum

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je na posledice najnovijeg odstupanja Irana od nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. godine.

On je rekao da bi to moglo da uništi ceo sporazum.

Mas je rekao da je odluka Irana da koristi veći broj naprednih centrifuga za proizvodnju obogaćenog uranijuma neprihvatljiva.

U obraćanju novinarima u Mađarskoj Mas je rekao da “na kraju Iran ne čini ništa manje nego rizikuje ceo nuklearni sporazm”.

Šef iranskog nuklearnog programa rekao je danas da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu sa svetskim silama. To znači da Iran sada radi sa dvostruko više naprednih centrifuga nego ranije.

Centrifuga IR-6 može da proizvede obogaćeni uranijum 10 puta brže od prve generacije IR-1 koja je dozvoljena sporazumom.

Iran je saopštio da je njegova odluka o centrifugama direktan rezultat odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz tog sporazuma pre više od godinu dana.

Mas je rekao da Nemačka očekuje da se Iran vrati na poštovanje obaveza preuzetih prema sporazumu.

Prema sporazumu, Teheran je ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Međutim, od kada su se SAD povukle, evropske zemlje nisu bile u stanju da nađu način da pomognu Iranu da prodaje svoju naftu u inostranstvu dok je suočen sa obnovljenim američkim sankcijama.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je ranije danas da je Unija i dalje posvećena iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iako on počinje da se kruni posle povlačenja SAD.

Kocijančić je rekla da je taj sporazum pitanje bezbednosti, i to ne bezbednosti regiona i Evrope nego globalne bezbednosti.

Ona je međutim dodala da posvećenost Unije sporazumu zavisi od toga da ga Iran u potpunosti poštuje.

B92

Danas objavljeno

Fijasko dijaloga Beograda i Prištine u Briselu – Kurti tražio da Vučić prizna Kosovo

M.

Požar u zgradi u Zadru, evakuacija stanara

M.

Detalji tragedije kod Prijedora: Bicikl prepolovljen od siline udara

M.

Ostavite komentar