Njemačka tvrdi: Ruski opozicionar Navaljni otrovan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemačka tvrdi: Ruski opozicionar Navaljni otrovan

Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe “novičok”, tvrdi Vlada Njemačke.

Na inicijativu bolnice “Šarite”, specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe “novičok”, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je njemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

“Njemačka vlada najoštrije osuđuje ovaj napad“, rekao je Zajbert i dodao da će nemačko „Ministarstvo spoljnih poslova obavestiti ruskog ambasadora o rezultatima analiza”.

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, sada se nalazi na liječenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji ljekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze

Rusija je prethodno zatražila od Njemačke da joj pruži iscrpne detalje o medicinskim testovima obavljenim na Alekseju Navaljnom.

Navaljni se razbolio poslije leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.

Njegovi savjetnici vjeruju da je on namjerno otrovan, ali ruske vlasti navode da za to nema dokaza.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Florida: Јedno lice poginulo, u toku potraga za 51 stanarom

M.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M.

Strahuje se da se utopilo 300 osoba

M.

Ostavite komentar