Njemačka se ponovo distancira od Makrona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemačka se ponovo distancira od Makrona

Nemačka kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Hajko Mas distancirali su se od francuskog predsednika Makrona koji jsmatra da je NATO “moždano mrtav”.

“NATO, Severnoatlantski savez, predstavlja noseći stub naše odbrane. Ipak, sve je jasnije da mi Evropljani, članice EU koje su u NATO, u budućnosti treba da preuzmemo više odgovornosti”, rekla je Merkel u emisiji posvećenoj 64. rođendanu nemačke vojske, Bundesvera.

Merkel će se večeras sastati s Makronom u Berlinu, a večeri će prisustvovati i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ona je navela da treba ojačati evropsku stranu u NATO.

“Zbog toga u EU postoji saradnja u domenu odbrane”, rekla je kancelarka.

Hajko Mas se izrazio u sličnom tonu u kolumni za list Špigl, gde je naveo da Nemačka “želi i potreban joj je NATO”.

“Bila bi greška dozvoliti urušavanje NATO. Bez SAD, ni Nemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno brane”, ocenio je on.

Emanuel Makron je ustalasao javnost kada je u četvrtak ocenio da je NATO u stanju “moždane smrti”. U prilog tome je izneo odsustvo koordinacije SAD i Turske koja je, iako članica NATO, nedavno samostalno vojno intervenisala u Siriji.

“Moramo razjasniti šta su strateški ciljevi NATO”, izjavio je tada francuski lider.

Merkel, koja je oduvek zastupala izuzetno atlantistički stav, brzo je reagovala na Makronovu izjavu i rekla da ne deli Makronovu “radikalnu” viziju.

Danas objavljeno

Mika Aleksić negirao silovanja i polno uznemiravanje glumica

M.

Evakuacija u Parizu – pretnja bombom

M.

Kim smršao 20 kilograma, izvještaj odbacuje glasine da je koristio dvojnika

M.

Ostavite komentar