Njemačka razmatra ublažavanje mjera protiv covida-19 - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemačka razmatra ublažavanje mjera protiv covida-19

– Vlada Njemačke trebalo bi danas da razmotri mogućnost ublažavanja mjera uvedenih u borbi protiv korona virusa.

Zvaničnici tvrde da je zatvaranje škola i mnogih fabrika, prodavnica i restorana tokom prošlog mjeseca dalo rezultate u borbi protiv epidemije i da su njemačke bolnice dobro opremljene za lijecenje pacijenata zarazenih korona virusom.

U Njemačkoj je za danas najavljen razgovor između kancelarke, njenog kabineta i guvernera saveznih država o tome da li se mjere u borbi protiv epidemije mogu ublažiti i na koji način, ukoliko je to moguće.

Iz Instituta Robert Koh upozoravaju da je još rano za ublažavanje mjera i da je i dalje visok broj novozaraženih svakog dana, iako polako dolazi do usporavanja širenja epidemije.

Direktor ovog instituta Lotar Viler navodi da jedna zaražena osoba u Njemačkoj zarazi oko 1,2 drugih osoba i da oni žele da ovaj broj bude manji od jedan.

Uoči današnjeg sastanka dogovorene su neke osnove, tvrdi dnevnik „Bild“.

Tako će obaveza na socijalno distanciranje i zabrana ulaska u Njemačku ostati na snazi do 3.maja.

Male radnje, do 400 kvadrata veličine, slično kao I u Austriji, trebalo bi prve da dobiju dozvolu da otvore svoja vrata za kupce.

Dnevni boravak za đake, škole I univerziteti do 4.maja treba da ostanu zatvoreni, a potom o daljim koracima treba da odluče o daljem djelovanju.

Premijer Bavarske Markus Seder usprotivio se predlogu Severne Rajne Vestfalije za skorijem otvaranju škola.

„Ja sam suzdržan u vezi škola“; poručio je lider CSU dodajući da je skeptičan i prema prijedlogu da se najpre osnovne škole otvore

Seder podržava održavanje zaključnih ispita, kao što je matura, dodajući da je tu moguće organizovati zaštitne mjere.

Dok Severna Rajna Vestfalija želi da škole otvore nakon završetka uskršnjeg raspusta 19.aprila, pokrajina Baden Virtenberg je za postepeno otvaranje škola od 27.aprila.

Da bi se nastavila Bundesliga prvo biće dozvoljene utakmice bez gledalaca.

I ministar zdravlja Nemačke Jens Špan se, prema „Rajniše post“, interno izjasnio za nastavak prvenstva u fudbalu, ali pod striktnim uslovima.

Špan smatra nastavak prvenstva mogućim I važnim za milione fudbalskih fanova zbog aktuelnih ograničenja u javnom životu.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Zaharova: Nedopustiva izjava njemačke ministarke odbrane

M.

Povrijeđen vozač iz Srpca pri slijetanju auta

M.

Ostavite komentar