Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog ubistva Čečena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Njemačka protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog ubistva Čečena

Njemačka je odlučila da protjera dvoje zaposlenih u Ambasadi Rusije nakon što je postalo jasno da Moskva ne sarađuje u istrazi o ubistvu Zelimhana Hangošvilija koje se dogodilo u Berlinu u avgustu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je tokom samita NATO-a u Londonu rekla da će se sljedeće sedmice sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i da će ga tada obavijestiti o odluci Berlina.

“Odluku smo donijeli jer nismo primijetili da nas Rusija podržava u rasvjetljavanju ovog ubistva”, istakla je Merkelova.

U verbalnoj protestnoj noti upućenoj ruskom ambasadoru Sergeju J. Netšajevu, nakon što je u srijedu ujutro pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, Rusija je pozvana da sarađuje s njemačkim vlastima na ovom slučaju.

Radi se o dvojici akreditiranih diplomata u ruskoj ambasadi u Berlinu koje su njemačke vlasti proglasile personom non grata te im je naređeno da u roku od sedam dana napuste Njemačku.

Ministarstvo je nedovoljnu saradnju Rusije u istrazi ovog ubistva navelo kao razlog za oštru diplomatsku reakciju.

Državno tužilaštvo Njemačke smatra da su u ubistvo Hangošvilija umiješane Rusija ili Čečenija. Bio je komandant čečenske jedinice koja se borila s ruskim trupama tokom Drugog čečenskog rata.

Hangošvili je pogođen u glavu sa dva metka u centralnom parku u Berlinu, dok se kretao ka džamiji.

Osumnjičeni počinitelj, 49-godišnji ruski državljanin, pucao je dva puta iz neposredne blizine Hangošviliu u glavu. Napadač, kojeg je policija imenovala samo kao Vadima S., uhapšen je kratko nakon ubistva.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar