14. Septembra 2019.

Njemačka ograničila “Sjeverni tok”, Rusija sprema odgovor

Big Portal

Ograničenje koje je stupilo na snagu 14. septembra u šest časova, uvedeno je u skladu sa odlukom Savezne agencije za mrežu, prema kojoj “Opal gastransport GmbH” više neće moći da prodaje tranzitne kapacitete za prikupljanje i selekciju gasa u količini od 15,86 miliona kilovata na sat, kao i da vrši njihov prevoz korišćenjem tih kapaciteta.

Savezna agencija za mrežu objasnila je svoju odluku činjenicom da “Gasprom” ima alternativne transportne pravce i dostavne stanice u okviru ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

Ranije je sud Evropske unije razmotrio žalbu poljskih vlasti i poništio odluku Evropske komisije iz 2016. o proširenju pristupa Opalovim kapacitetima “Gaspromu”. Sud se, obrazlažući odluku, pozivao na narušavanje principa energetske solidarnosti.

Poništena odluka dala je “Gaspromu” mogućnost da dodatno transportuje do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, učestvujući u odgovarajućim aukcijama. Prema važećim evropskim standardima, “Gasprom” može da računa na samo pola tranzitnog kapaciteta ove cijevi, odnosno 12,8 milijardi kubika.

“Gasprom” i ruska vlada rade na zvaničnom odgovoru na odluku suda, piše Sputnjik.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak istakao je da će ograničenje uticati na pregovore o gasu sa Ukrajinom i Evropskom komisijom, kao i na situaciju sa snabdjevanjem energijom u evropskim zemljama. Potpredsednik vlade Dmitrij Kozak nije odbacio mogućnost da se Rusija žali na presudu.

“Opal” je grana gasovoda koji spaja Sjeverni tok sa gasnim transportnim sistemom Srednje i Zapadne Evrope. Gas ulazi u Njemačku do granice sa Češkom.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare