Njemačka: Odakle "Škaljarcu" 100.000 evra za liječenje? - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Njemačka: Odakle “Škaljarcu” 100.000 evra za liječenje?

“Igor K., osumnjičen da je član kriminalnog klana, za tretman svojih prostrijelnih rana uplatio je Fakultetskoj klinici oko 100.000 evra. Sada se javila i sumnja da taj novac potiče iz ilegalnih poslova. Zbog toga državno tužilaštvo u Hanoveru provjerava pokretanje istrage zbog pranja novca”, piše hanoverski Algemajne cajtung.

Crnogorac Igor Krstović (35), koji je ranjen 29. januara u pucnjavi u Zeti, i poslije liječenje u Podgorici, 7. februara je prebačen u Hanover u bolnicu Medicinskog fakulteta. Nakon dvonedjeljnog liječenja, sa hanoverskog aerodroma, u petak, nešto poslije 11 sati, poletio je bijeli ambulantni avion u kome je bio Krstović sa suprugom Suzanom i napustio Njemačku.

Javni servis NDR dodaje da je “cilj leta: Istanbul u Turskoj”, te da je prije toga Crnogorac do aerodroma u Hanoveru dovezen plavim policijskim helikopterom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Donje Saksonije je potvrdilo da je bračni par odletio u pratnji policije – i njih dvoje neće smjeti da uđu u Njemačku narednih pet godina.

– Ovo je dobra vijest za osoblje kao i pacijente bolnice, dobra vijest i za policiju Donje Saksonije, koja je sa puno energije obavila sve svoje zadatke proteklih dana. Raduje me da je ova nepotrebna epizoda okončana – rekao je ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus iz Socijaldemokratske partije (SPD).

On je prije toga već zahtijevao da Crnogorac napusti zemlju i prijetio mu izgonom, prenosi NDR.

Informativni portal Njuz38 naveo je da se “odjednom sve brzo odigralo”.

– Cilj osumnjičenog člana mafije je sada Istanbul. 35-godišnjak je optužen za učešće u borbi klanova narko-mafije. Oko njegovog boravka je izbio žestok spor . piše ovaj njemački portal.

Zbog ovog pacijenta je došlo do sukoba u samoj pokrajinskoj vladi, prenosi Blic.

– Sud je već naredio da se Igor K. smjesti u zaštitni pritvor, ali do premještanja pacijenta u dobro obezbjeđenu zatvorsku bolnicu Lingen nije došlo, jer se usprotivilo Ministarstvo pravde. Šefica poslaničkog kluba Zelenih je natezanje oko pacijenta već nazvala haosom u vladi.

Ona je konstatovala da su ministarka pravde Barbara Havlica (CDU) i ministar za nauku Bjern Timler (VDU) očito posvađani – navode mediji u Njemačkoj i podsjećaju da je “dio sukoba škaljarskog i kavačkog klana vjerovatno bilo i jedno dvostruko ubistvo u Brandenburgu prošle godine, kao i jedno ubistvo u Beču”.

U njemačkom gradu Forstu, prošlog maja, likvidirani su Podgoričanin Darko Mijović i Baranin Nikola Jovanović zvani Debeli, a teško ranjeni Miloš Pavićević i Miloš Vešković, navodno bliski “škaljarcima” dok je u Beču, u decembru 2018. ubijen “kavčanin” Vladimir Roganović. Nijedna od ovih likvidacija nije rasvijetljena.

Njemačka javnost tražila da snosi troškove
Krstovićev advokat rekao je za njemačke medije da mu je neprijatno što se stvorila pompa oko njegovog liječenja u Hanoveru, te da dobrovoljno napušta zemlju. Krstoviću je u četvrtak uručeno rješenje o protjerivanju jer njegov boravak na Medicinskom univerzitetu u Hanoveru, prema ocjeni nadležnih bezbjednosnih organa, predstavlja “prijetnju javnoj sigurnosti i redu”.

Prije odluke da deportuju Krstovića, njemačka javnost danima je oštro osuđivala što ga tamošnja policija danonoćno čuva, tražeći da Krstović snosi troškove, a ne da teret za njegovu bezbjednost padne na njemačke poreske obveznike.

(Oslobođenje)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar