27. Oktobra 2020.

Njemačka na korak do potpunog karantina

Big Portal

Poput drugih evropskih zemalja, i Njemačka je na rubu gubitka kontrole nad širenjem virusa.

–Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mjesecima. Nemam dobar osjećaj u vezi sadašnje situacije, ovako neće moći ići dalje – upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedjelju uveče, prenio je Bild.

U vazduhu visi odluka o zaključavanju. U utorak ujutro objavljen je podatak o 11.409 novih slučajeva korona virusa, dok su preminule 42 osobe. U subotu je bilo rekordnih 14.714 zaraženih. Slično je u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji: u deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuje se pooštrenje mjera i tamo gdje je već na snazi “lokdaun”.

U deset dana udvostručen je broj pacijenata na intenzivnoj njezi, nešto se hitno mora poduzeti kako bi se izbjegao drugi strogi “lokdaun”, upozorio je SPD-ov Karl Lauterbah, bivši epidemiolog. I bavarski premijer Markus Zeder poručuje da je ova nedjelja odlučujuća.

–Imamo jasne ciljeve: sačuvati ekonomiju daljnjih šteta, škole i vrtiće držati što je moguće duže otvorenima.

Srušen novi rekord

Kancelarka Merkel je u subotu, u redovnom nedjeljnom videoobraćanju, pozvala građane da ne izlaze iz kuća i da druženja svedu na minimum. U subotu je policija intenzivno rastjerivala omladinu s ulica, ali brojke rastu.

–Razlika u odnosu na prvi talas je u tome što sad nema dramatičnih slika iz Italije, one su uticale na viši nivo discipline i kod nas – kaže Lauterbah.

U Francuskoj je u nedjelju srušen novi rekord, sa 52.010 novozaraženih u 24 sata. Imaju 17 posto pozitivnih testova, a početkom septembra ih je bilo 4,5 posto.

–Pretpostavljamo da idemo u pravcu cifre od 100.000 novozaraženih dnevno – upozorio je savjetnik francuske vlade Žan Fransoa Delfresi.

Klasični lokdaun imaju Belgija, Irska, Vels, vanredno stanje je među ostalim u Španiji i Francuskoj.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da nije isključen drugi karantin: odlučujuće će biti stanje u bolnicama.

Zemlja s najviše zaraženih po stanovniku je Češka. Premijer Andrej Babiš najavio je produženje vanrednog stanja. Već su zatvorene škole i većina trgovina, ali mnogi Česi ne pridržavaju se mjera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smeju da napuštaju mjesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smjeli napuštati širu regiju, uz policijski sat od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve trgovine osim prehrambenih.

Djelotvornost lokdauna pokazala se u Izraelu. Tamo se postupno djeca vraćaju u škole nakon što je u četiri nedjelje broj novozaraženih s više od 9.000 30. septembra pao ispod 2.000. Brojka i dalje pada, u subotu su zabilježili 692 zaražena, piše Jutarnji list.

(Jutarnjilist)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare