15. Marta 2021.

Njemačka i Italija obustavile upotrebu vakcine AstraZeneca

Big Portal

Njamačka vlada saopštila je danas da obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneca protiv virusa korona zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Da će Njemačka obustaviti upotrebu vakcine AstraZeneca protiv kovid-19, potvrdio je danas portpal njemačkog ministarstva zdravlja, a prenosi agencija Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka donijeta kao “mera predostrožnosti” i po savjetu njemačkog nacionalnog regulatora za vakcine Instituta Paul Erlih, koji je pozvao na dalju istragu slučajeva, prenosi agencija AP.

U saopštenju je navedeno da će Evropska agencija za lijekove odlučiti da li će i kako će nove informacije uticati na odobravanje vakcine.

Saopšteno je da su prijavljeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka, ali nije precizirano gdje i kada su se incidenti dogodili.

Italijanska agencija za lijekove AIFA navela je da je odluka donijeta iz predostrožnosti, kao privremena mjera dok svoje mišljenje ne da Evropska agencija za lijekove, prenio je Rojters.

Nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

Iz AstraZenece poručuju da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare