26. Septembra 2021.

Njemačka bira, ko će naslijediti Angelu Merkel

Big Portal

Očekuje se da će glavnu borbu voditi konzervativni demohrišćani (CDU i CSU) i socijaldemokrate (SPD), koji trenutno zajedno čine veliku crno-crvenu koaliciju, i opozicioni Zeleni.

Te tri stranke su i jedine koje su zvanično istakle svoje kandidate za kancelara.

Sva tri kandidata održali su završne mitinge poslednjeg dana kampanje u subotu u najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Premijer te pokrajine Armin Lašet, kandidat demohrišćana koji želi da zameni Angelu Merkel, na mitingu je imao i podršku same nemačke kancelarke, koja mu se i pridružila na bini.

U glavnom gradu pokrajine Diseldorfu, miting je održala predsednica Zelenih Analena Berbok, koja je u aprilu važila za glavnog kandidata za kancelara, ali se ta njena prednost u međuvremenu istopila, dok se njena stranka, prema anketama, trenutno nalazi na trećem mestu.

Aktuelni vicekancelar Olaf Šolc, kandidat Socijaldemokratske partije, imao je miting u Kelnu.

I pored konstantnog pada rejtinga stranke, svojom staloženošću uspeo je da vrati rejting stranke i dopadne se Nemcima, koji bi kada bi se kancelar birao u direktnim izborima, imao i najveće šanse da se nađe na tom mestu.

U Bundestag će verovatno ući i partije koje i sada imaju poslanike – liberali, ekstremno desna Alternativa za Nemačku i partija Levica.

Izvesne šanse analitičari daju i partiji Slobodni birači, koja na izborima figurira kao mala stranka, iako ima poslanike u parlamentima nekoliko nemačkih saveznih pokrajina, a u Bavarskoj učestvuje i u pokrajinskoj vladi.

Ankete koje su rađene tokom predizborne kampanje daju prednost SPD-u. Socijaldemokrate prema istraživanjima neposredno uoči izbora imaju podršku 25 odsto birača, demohrišćani su na 21 odsto, a Zeleni na 16.

Alternativa za Nemačku i Liberali su, prema anketama, na 11 odsto, dok Levica ima oko 7 odsto podrške birača.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare