3. Septembra 2020.

NJEGOVO VELIČANSTVO – AJVAR

Big Portal

Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara)

  • 10 kg crvene PAPRIKE ROGE
  • 3 kg patlidžana
  • 2-4 ljutE feferone (po ukusu)
  • 2-3 kašike alkoholnog sirćeta
  • 1-2 glavice bijelog luka
  • 1 litar + 2 dcl suncokretovog ulja
  • so po ukusu

Priprema

  • Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u rerni na 225° C (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike.
  • Izvadite paprike iz rerne i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od sjemenki i peteljki.
  • U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Ovisno o veličini, peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u blenderu.
  • U velikoj posudi zagrijte 1 l ulja, pa dodajte smjesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umjerenoj vatri uz stalno miješanje, dok ajvar ne dobije gustinu kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.
  • Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle s poklopcima na navoj. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u rerni – zagrijte je na 100° C, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u rerni15-20 minuta. Nakon toga tegle odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm.
  • U posebnoj posudi ugrijte još 2 dl ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka vazduha u smjesu.

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stolnjak ili deku, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postupno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladno i tamno mjesto.

ZA VAŠ SAVRŠENI AJVAR, POTRAŽITE PAPRIKE ROGE U SVIM KORT MARKETIMA, PO SUPER CIJENI OD SAMO 1,55KM/kg, od 04.09.-06.09.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare