5. Marta 2022.

Njega zuba djeteta počinje još u maminom stomaku

Big Portal

Kada je vreme za prvu higijenu zuba, kako izabrati četkicu i pastu, zašto su zatvorena usta tokom jela najmanje stvar bontona i kako zubi utiču na celokupan imunitet deteta, objašnjava dr Nikolina Jakovljević, stomatolog i mama troje dece.

O bebinim zubima mama treba da misli još tokom trudnoće, a kako navodi dr Nikolina Jakovljević, zlatno pravilo tokom trudnoće je ritam ishrane.

“Uvek se moramo držati pravila tri obroka i dve užine. Ukoliko postoje mostovi kada ne jedemo, između doručka ručka i večere, odnosno, doručka i prve užine, koji traju oko dva sata, onda se može reći da trudnica ima dobru osnovu da ima i dobar imunitet”, napominje doktorka.

Tog ritma se treba pridržavati i tokom dojenja, i tako treba odgajati i dete. Ukoliko naviknemo decu na taj ritam, onda možemo da kažemo da smo postavili osnov za dobar imunitet.

Higijena zuba

Prva higijena zuba počinje dok zubića još nema. Pojedine bebe imaju naslage na jeziku i njima je potrebno brisati jezik.

“Jezik se briše isključivo kada je beba gladna, da ne bi povratila pojedeni sadržaj. A jezik se briše najobičnijom gazom koja ne mora biti ni sterilna. Natopimo je vodom ili fiziološkim rastvorom i kružnim pokretima pokušamo da što dublje zahvatimo detetov jezik”, objašnjava stomatološkinja. Prva četkica

Stomatolozi smatraju da bi bebe već sa tri meseca trebalo da imaju svoju četkicu za zube, ali ne da bi prale zube, već umesto skupih glodalica, zgodnije je detetu dati četkicu.

“Davanjem četkice stičemo uslov da dete ranije počne da drži kašiku, da bolje drži olovku, a na kraju krajeva, bolje drži i četkicu za zube kada dođe vreme. A vreme je kada nikne prvi zub”, napominje dr Jakovljević.

Nicanje zuba je bolno

Nicanje prvih zubića bolno je za bebu, ali kao što umemo sebi da ublažimo bol, isto možemo da učinimo i za našu bebu. Danas i farmacija, i homeopatija i medicina daju veliki izbor sredstava, ali je najbolje početi sa lokalnim anestetikom, smatra doktorka.

“Roditelji često strahuju da je u pitanju hemija kojom mogu intoksikovati dete. Međutim, lokalni anestetik nanosimo na jedan kvadratni centimetar, a mnogo veća hemija su vlažne maramice koje roditelji koriste dug vremenski period i nanose na veliku površinu kože. Gelovi se ne mažu često, mažu se na malu površinu, a mnogo mogu da olakšaju bebi da bude manje nervozna, samim tim da bolje spava, bolje jede i ima bolji imunski potencijal”, ističe Sunčice Maksimović. Karijes je visoko infektivno zarazno oboljenje

Karijes se seli sa zuba na zub i sa čoveka na čoveka. Naučna istraživanja pokazuju da 70 procenata bakterija koje nosi majka, nosi i dete. Bakterije sa majčinih usta, ako postoji i samo jedan pokvaren zub, mogu da inficiraju dete.

“Tako se i sa jednom mlečnog zuba, ako je inficiran, karijes seli na ostale zube. Sačeka šestu godinu i nicanje stalnih zuba, a pošto su mlečni zubi prisutni do 12. godine, on ima priliku da inficira sve stalne zube. Zato, ukoliko ne popravljamo mlečne, stalni će biti inficirani, a najveća posledica je gubitak prostora za stalne zube”, napominje stomatološkinja.

Kad niknu zubići, hrana treba da se žvaće

Žvakanje je osnov procesa varenja i funkcija usta i zuba nije samo da usitne hranu, već da natope hranu pljuvačkom kako želudačna kiselina ne bi uništila neke minerale i vitamine.

“Deca kojoj se dugo blendira hrana imaju veći procenat infekcija i to i respiratornih, a ne samo usne duplje”, dodaje doktorka. Važno je da usta budu zatvorena

Veoma je važno da deca drže zatvorena usta, ne samo kada jedu, već i kada se igraju i spavaju, jer kada su usta zatvorena, objašnjava doktorka, pritisak uslovljava da se gornja vilica razvija pravilno u visinu, širinu i dubinu.

“Kada jedemo, veliki je priliv krvi u usta i zato je važno da su usta zatvorena, jer je tada najveći razvoj gornje vilice. A tokom celog dana mora biti veći odnos zatvorenih usta u odnosu na otvorena, da bi se celo lice i cela glava pravilno razvili. Dobićemo lepše dete”, ističe dr Jakovljević. Bez zdravih usta, nema dobrog imuniteta

Glodalice se ne sterilišu i ukoliko to učinimo, verovatno ćemo ih uništiti. Inače, velika i česta sterilizacija donosi slabljenje potencijala imunskog sistema.

Stomatološkinja dr Nikolina Jakovljević ističe da bez zdravih usta nema zdravih creva, a bez zdravih creva, apsolutno nema dobrog imuniteta niti zdravlja.

I za smeh i za osmeh dece, zaduženi su roditelji. Naravno da treba da ih učimo da peru zube, ali je podjednako važno, možda i važnije, da im svakoga dana pronađemo razloge za osmeh. Naučnici su izračunali da dečji smeh nama odraslima život produžava za 12 minuta dnevno. Dok učimo decu higijeni, naučimo mi od njih da je dan bez smeha nepotpun.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare