Nizom manifestacija sećanje na žrtve NATO agresije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nizom manifestacija sećanje na žrtve NATO agresije

U Srbiji će danas nizom manifestacija, polaganjem cveća i venaca i odavanjem pošte nastradalima, biti obeležena 22. godišnjica početka vazdušnih napada NATO.

Napad na teritoriju tadašnje SR Jugoslaviju se od 2015. godine zvanično obeležava kao “početak NATO agresije”.

U kampanji su učestvovale snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušnih napada nastradao je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih osamdestdevetoro dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca.

U noći između 22. i 23. aprila NATO je bombardovao i zgradu Radio-televizije Srbije kada je poginulo 16 zasposlenih u RTS.

Prema zvaničnim podacima, 25 građana dveju republika se i dalje vode kao nestali.

Vazdušni napadi trajali su 11 sedmica, evidentirano je oko 2. 300 udara u kojima je ispaljeno i bačeno 22.000 tona različitih projektila, uključujući i više od 30.000 kasetnih bombi, a kao posledice su, osim brojnih ljudskih žrtava, ostali teško su oštećenivojni objekti, infrastruktura – putevi, pruge, mostovi, fabrike, škole, pojedine zdravstvene ustanove, desetine vojnih postrojenja i radara, ali i civilnih radio i TV predajnika, među kojima i toranj na Avali, koji je srušen 29. aprila.

Procena materijalne štete prouzrokovane na uništenim i oštećenim objektima i infrastrukturi nikada nije zvanično objavljena, a u javnosti su pominjane brojke od nekoliko desetina pa sve do 100 milijardi američkih dolara.

Vojska tadašnje SRJ jednim od svojih najvećih uspeha u odbrani teritorije i građana dveju republika koje su činije tadašnju Jugoslaviuju, smatra obaranje američkog lovca-bombardera F-117A, takozvanog “nevidljivog”, kojeg je protivvazdušna odbrana Vojske SRJ srušila 27. marta 1999. godine u atar sremskog sela Buđanovci, što je ocenjeno kao “najveće poniženje ratnog vazduhoplovstva SAD i NATO”.

Vazdušni napadi okončani su potpisivanjem tzv. Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. posle koga je usledilo povlačenje snage vojske i policije sa Kosova, na čijoj teritoriji je uspostavljen civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

B92

Danas objavljeno

Matična služba opštine Novo Sarajevo ne radi, svi zaposleni zaraženi

M.

Demonstranti razbili staklo na sjedištu Evropske službe za spoljne poslove, oglasio se šef diplomatije EU

M.

“Još nije gotovo”

M.

Ostavite komentar