10. Juna 2022.

Koji hormoni koji utiče na raspoloženje

Big Portal

“Iako je serotonin često u centru pažnje, važno je posvetiti i dopaminu zasluženu pažnju”, kaže neuronaučnik i psihijatar Danijel Amen, prenosi Mind Body Green.

Amen objašnjava kako možemo da prepoznamo da imamo nizak dopamin, kako se on manifestuje u našem  tijelu i šta možemo da učinimo da prirodno povećamo njegove nivoe u mozgu.

Znaci da imamo nizak dopamin

Prema Amenu, znaci niskog nivoa dopamina nisu zabrinutos i nervoza – to je generalno pokazatelj niskog serotonina. Umjesto toga, glavne oznake na koje treba obratiti pažnju su:

-Umor

-Tuga

-Nedostatak motivacije

-Niska energija

-Poteškoće u razmišljanju

-Prirodni načini za povećanje nivoa dopamina

-Ishrana

Kao i uvijek, ishrana je ključna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Amen objašnjava da će hrana bogata tirozinom biti vaš najbolji izbor za poboljšanje proizvodnje dopamina:

Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin. Stvari kao što su piletina i jaja su pune tirozina, kao i avokado i crna čokolada.

Vježbanje

Vježba je takođe efikasna u poboljšanju raspoloženja, povećavajući i nivoe dopamina.

Amen posebno preporučuje treninge visokog intenziteta kada tražite efekat koji podiže raspoloženje. Kao primjer, on predlaže da krenete u brzu šetnju, a zatim napravite četiri skoka u kojima trčite ili hodate najbrže što možete u trajanju od jednog minuta da biste povećali dopamin, prenosi 

Magazin.Novosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare