Nivo ugljen-dioksida naglo porastao: Naređena evakuacija svih stanovnika italijanskog ostrva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nivo ugljen-dioksida naglo porastao: Naređena evakuacija svih stanovnika italijanskog ostrva

Većini od 250 stalnih stanovnika italijanskog ostrva Vulkano rečeno je da se evakuišu nakon što je nivo ugljen-dioksida u vazduhu naglo porastao do opasnog nivoa, što je dovelo do respiratornih problema kod ljudi i njihovih kućnih ljubimaca.

Nivo ugljen-dioksida oko jednog od Liparskih ostrva sjeverno od Sicilije porastao je sa 80 na 480 tona, čime je u velikoj mjeri smanjena koncentracija kiseonika u vazduhu, saopštio je Državni institut za geofiziku i vulkanologiju.

CNN podsjeća da je nivo ugljen-dioksida počeo značajno da raste 21. oktobra, kada su mještani prijavili respiratorne i druge zdravstvene probleme kod kućnih ljubimaca, na koje smanjenje nivoa kiseonika utiče ranije nego na ljude.

Gradonačelnik grada Lipari Marko Đorđijani potpisao je naredbu za evakuaciju područja luke, proglasivši “crvenu zonu” u kojoj je zabranjen ostanak svima koji nisu istraživači ili članovi civilne zaštite.

Ljudima u “žutim zonama” je dozvoljeno da ostanu, ali moraju da budu na višim spratovima kuća.

Đorđijani je objasnio da evakuacija nije naređena zbog neposredne prijetnje od erupcije, već zbog opasne emisije gasova.

Erupcija Vulkanoa, koji je nazvan po bogu vatre Vulkanu, posljednji put je registrovana 22. marta 1890. godine.

Danas objavljeno

Peskov: Rusija neće prekidati isporuku gasa Evropi

M.

Čubrilović pozvao Izetbegovića i Čovića da se obrate Parlamentu Srpske

M.

Odgovor “izdajica”

M.

Ostavite komentar