18. Decembra 2022.

Nivo šećera u krvi morate održavati u granicama normale – kašika ovog začina dnevno može da pomogne

Big Portal

Ukoliko se ne kontroliše može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a ovaj začin dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet je blago gorkastog, zemljanog ukusa i dodaje se mnogim jelima i poslasticama. Osim što jelima daje poseban ukus, snižava i nivo šećera u krvi, tvrdi nutricionista Rob Hobson.

“Šećer u krvi nakon obroka odnosi se na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da telo oslobađa insulin da usmeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi”, rekao je nutricionista.

On ističe da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.

“Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete insulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije te smanjiti proizvodnju glukoze u jetri”, tvrdi nutricionista i ističe da je najbolje cimet uzimati na prazan stomak.

“Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosečne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola”, tvrdi Hobson.

Navodi se i da svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do osamneast nedelja.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare