24. Aprila 2020.

Nisu se nadali da će u kutiji za donacije naći tako nešto

Big Portal

List naglašava da sada svi sa nestrpljenjem očekuju aukciji kako bi videli koliku će vrednost dostići kovanice stare više od 2.000 godina

Anonimni dobrotvor pred Božić je u kutiju pored samoosluge u Tampi ubacio jedan zlatni novčić, bez ikakve poruke, a nekoilko dana kasnje još jedan, a oba će biti prodata sutra na akciji u Dalasu.

“Kovanice su napravljene od zlata između 42. i 40. p.n.e”, navodi se na veb stranici Heritage Auction.

Kada bi se novčanice prodale samo na osnovu vrednosti zlata, vredele bi oko 450 dolara, svaka, rekao je predstavnik te aukcijske kuće Tod Imhof i poručio da je njihova vrednost svakako veća.

Na aukciji u Dalasu prodaju se novčanice iz celog sveta iz svih epoha, a aukcijska kuća Vojsci spasa neće uzeti nikavu proviziju za prodaju ta dva novčića.

Predstavnik Vojske spasa iz Tampe Endi Miler rekao je da je novčanica iznenadila sve, kao i druga koja je stigla uz anonimnu poruku.

“Nedelju dana kasnije poklonjen nam je drugi identičan novčić umotan u papir na kome je pisalo: “Moja želja je da nastavim da bacam svetlo na VS kako bi privukla pažnju javnosti koja treba da upire pogled na organizaciju kao sto je Vojska Spasa. Čitava zemlja bi trebalo da zna o neverovatnim stvarima koje čini za svoju zajednicu”, rekao je Miler.

Poruka je potisana sa “Čini najbolje”, navodi Tampa Bej tajms.

Na jednoj strani novčanice je rimski konzul u pratnji dvojice liktora koji su ga čuvali. Na drugoj je orao raširenih krila koji stoji na žezlu i steže lovorov venac.

Iz aukcijske kuće kažu da je možda poznato da postoji hiljadu takvih kovanica u svetu i da su sve nađene oko 1550. godine na tlu sadašnje Turske, Irana i Crnog mora, i da možda vrede neoliko hiljada dolara.

Tokom zimske sezone, Vojska spasa u Tampi prikupi i 75 odsto finansijskih sredstava potrebnih za rad svog skloništa za hitne slučajeve koji pomaže beskućnicima da stanu na svoje noge. Nekada je reč i o 400.000 dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare