30. Septembra 2022.

Nisu odoljeli pritisku Amerike: Suspendovano

Big Portal

Odluka Turske, koja je povećala trgovinsku razmenu s Rusijom tokom rata u Ukrajini, predstavlja dramatičan primer kako pretnje od sekundarnih sankcija SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Rusije, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Tri turske državne banke obustavile su upotrebu ruskog sistema za plaćanje nakon što je Vašington izvršio pritisak na Ankaru da ne omogućava Moskvi da izbegava američke sankcije, ističe Fajnenšel tajms.

Banke Halkbank, VakifBank i Ziraat bank suspendovale su plaćanja po sistemu Mir 27. septembra.

Odluka o prekidu korišćenja ruskog sistema usledila je nedelju dana pošto su dva privatne turske banke Isbank i DenizBank takođe objavile da obustavljaju plaćanja preko ruskog ekvivalenta Masterkarda i Vize.

Ankara je, kako navodi britanski list, insistirala da ruski turisti koriste Mir za kupovine i plaćanje hotela, ali su zapadni zvaničnici izrazili zabrinutost da taj sistem može da se koristi kao kanal za nezakonite finansijske transakcije.

Američko Ministarstvo finansija upozorilo je banke izvan SAD koje sklapaju nove ili proširuju postojeće dogovore s Mirom da su “opasnosti da podržavaju napore Rusije da izbegne sankcije SAD”.

Iza tog upozorenja je sve veća zabrinutost u Vašingtonu i Briselu zbog obećanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će produbiti ekonomsku saradnju sa Moskvom, iako je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, piše Fajnenšl tajms, ukazujući da je Turska jedina država članica NATO-a koja se nije pridružila sankcijama Zapada Moskvi i da je istrajavala u tome da će njene banke nastaviti da sarađuju s entitetima i individuama pod sankcijama.

Ipak, sve veći pritisak Vašingtona i rizici za turske banke duboko integrisane u zapadni finansijski sistem izgleda da su doveli do preispitivanja, ocenjuje list.

Izlazak turskih banaka iz ruskog sistema je dramatičan primer kako sekundarne sankcije SAD primoravaju zemlje da se distanciraju od Moskve, ističe Blumberg.

Odluka tri državne banke da prestanu da koriste Mir označava i preokret u turskom stavu o sankcijama Rusiji, ocenjuje Blumberg, ukazujući da je Erdoan pokušao da balansira po pitanju Ukrajine i da se sastajao se i pregovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U stavu turskog predsednika počeli su da se pokazuju znaci suptilne promene otkako je prošle nedelje boravio u SAD na godišnjem sastanku Ujedinjenih nacija, ukazuje Blumberg.

Po povratku iz Njujorka Erdogan je pozvao najviše zvaničnike, uključujući ministra finansija Nureddina Nebatija, da razgovaraju o alternativama Miru. Istog dana, Erdoganov portparol je na nacionalnom televizijskom kanalu izjavio da je Turska čvrsto na strani Ukrajine u ratu, pozivajući Rusiju da se povuče s teritorija koje je okupirala.

Povlačenje turskih banaka iz ruskog Mira posle višenedeljnog pojačanog pritiska SAD predstavlja ogroman korak unazad za trgovinu dve zemlje koja je doživela bum tokom rata u Ukrajini, ocenjuje agencija Frans pres.

Eksplozija turske trgovine sa Rusijom tokom rata u Ukrajini s porastom robne razmene između dve zemlje za više od 50 odsto, bila je izvor sve veću zabrinutost u Vašingtonu, ukazuje AFP, dodajući i da je Turska takođe pristala da plati četvrtinu uvoza ruskog gasa u rubljama.

Zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo posetio je u junu Ankaru i Istanbul kako bi izrazio zabrinutost Vašingtona da ruski oligarsi i velike kompanije koriste turske entitete za izbegavanje sankcija Zapada.

Ministarstvo finansija SAD je u avgustu poslalo pismo turskim bankama i preduzećima s upozorenjem da ne mogu očekivati da će imati “pristup američkom dolaru i drugim glavnim valutama” ako posluju sa sankcionisanim Rusima.

Turska je pokušala da ostane neutralna u ukrajinskom sukobu, koristeći taj status za potpisivanje niza ekonomskih sporazuma s Rusijom koji su joj pomogli da se podupre posrnula ekonomija uoči izbora sledeće godine na kojima će Erdogan pokušati da produži svoju dvodecenijsku vlast.

Mir kartice daju milionima Rusa koji letuju u Turskoj mogućnost da pristupe svojim rubljama i plate sve, od restorana do hotela. One su takođe sve važnije za Ruse koji beže u Tursku u okviru novog migracionog talasa muškaraca koji pokušavaju da izbegnu regrutaciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare