14. Februara 2022.

Nisu dobro razumjeli Ukrajinu: “Ne odustajemo”

Big Portal

Ambasador Ukrajine u Britaniji Vadim Pristajko je pojasnio danas svoje ranije izjave o mogućem odustajanju Kijeva od članstva u NATO-u, navodeći da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži vojnom savezu.

Upitan da li bi Ukrajina mogla da preispita svoje ambicije da se pridruži NATO-u, ambasador Pristajko je rekao za BBC:

“Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav”, izjavio je Pristajko, dodajući da je prethodni izveštaj BBC-a bio rezultat nesporazuma, pošto se u njemu, pozivajući na izjavu ambasadora, tvrdilo da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom.

“Mi trenutno nismo članica NATO-a i da bismo izbegli rat mi smo spremni na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima”, poručio je Pristajko.

“To nema nikakve veze sa NATO-om”, poručio je ambasador, dodajući da je cilj Kijeva o ulasku u NATO čak upisan u Ustav te zemlje.

Ponovo upitan da li Ukrajina menja svoj cilj o tome da postane članica NATO-a, ukrajinski ambasador je rekao: “Ne”.

I portparol ukrajinskog predsednika Sergij Nikiforov je danas izjavio da su težnje Ukrajine da pridruži NATO-u i Evropskoj uniji predviđene njenim ustavom i da ostaju apsolutni prioritet za zemlju.

“Taj kurs se samo ne odražava u Ustavu, već za to postoji i puna saglasnost vlasti i društva”, rekao je portparol za Rojters.

Upitan da prokomentariše izveštaj BBC-a koji je citirajući ambasadora Pristajka, preneo da je Ukrajina spremna da bude “fleksibilna” u pogledu svog cilja da se pridruži atlantskom vojnom savezu, portparol je rekao:

“Reči Pristajka izvučene iz konteksta”
Reči ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka da je Ukrajina navodno spremna da razmotri odustajanje od članstva u NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom izvučene su iz konteksta, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko. On je za agenciju Interfaks-Ukrajina rekao da je Ukrajina, zarad mira i ocuvanja života svojih građana, spremna na svaki format dijaloga sa zemljama i medunarodnim organizacijama.

Nikolenko je ukazao da je Pristajko u intervjuu s pravom primetio da je perspektiva clanstva u NATO-u sadržana u Ustavu Ukrajine, ali da Ukrajina još nije članica NATO-a ili nekog drugog saveza, tako da je kljucno pitanje za nju – pitanje bezbednosnih garancija. On smatra da bi najbolja takva garancija bio hitan prijem Ukrajine u Alijansu. “Ali pretnje Ukrajini postoje ovde i sada, tako da pronalaženje odgovora na pitanje garancija fundamentalni i hitan zadatak”, istakao je Nikolenko.

Dodao je da nijedna odluka ne može biti doneta suprotno Ustavu Ukrajine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare