Mušterija je uvek u pravu? Ako sam platio, ja odlučujem? Ove parole ne vrede u japanskom restoranu Hačikio – a kad čujete razlog, možda zaključite da ste i sami na njihovoj strani.
Nakon što su shvatili da izjava “Neka deca umiru od gladi u Africi” ne deluje tako efikasno u borbi protiv rasipanja hrane, odlučili su da goste udare tamo gde zaista boli: po džepu. Naime, ovde ćete dobiti novčanu kaznu za svaku kašičicu pirinča koju ste ostavili na tanjiru. I ne možete reći da niste bili upozoreni.
Razlog leži u velikoj povezanosti restorana s lokalnim ribarima. Čak je i način na koji poslužuju hranu prilično filmski. Dok konobari donose hranu i serviraju je, pevaju mornarske pesme – a mušterije koje ih znaju, na njih jednako tako odgovaraju.
Vlasnik restorana, Hitoši Sugita, objasnio je kako naplaćivanje kazni zbog bacanja hrane proizlazi iz želje da kod mušterija podigne svest o opasnosti i važnosti ribarskog posla.
Njihov zadatak lovljenja ribe nije nimalo lak i ne opisuje se bez razloga kao hleb sa sedam kora. Baš zbog toga, trebalo bi da budemo svesni značaja hrane koju imamo pred sobom i osvestiti problem bacanja hrane.
Jedan od najvećih specijaliteta ovog restorana je ikra lososa u sojinom sosu sa pirinčem – porcija koju ćete dobiti stvarno je isplativa za cenu, no očekuje se da barem onda imate poštovanje i pojedete je kako dolikuje.