"Niste ispunili svoje obaveze, novi pregovori ne dolaze u obzir" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Niste ispunili svoje obaveze, novi pregovori ne dolaze u obzir”

Iran ne prihvata mogućnost da sa velikim svetskim silama pregovara o novom nuklearnom sporazumu, izjavio je šef iranske diplomatije Džavad Zarif.

Zarif je na Tviteru napisao da evropski partneri nisu ispunili svoje obaveze iz nukelarnog sporazuma sa Iranom, potpisanog 2015. i da je za Teheran neprihvatljivo da o tome ponovo pregovara, prenosi Rojters.

Lideri Nemačke, Velike Britanije i Francuske pozvali su Iran da uđe u pregovore o novom sporazumu o svom nuklearnom programu kako bi se prevazišao zastoj u sprovođenju sporazuma iz 2015, iz kojeg su se povukle SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson, koji učestvuju na generalnoj skupštini UN u Njujorku, su, međutim, dodali da i dalje podržavaju sporazum sa Iranom iz 2015.

Troje lidera je u zajedničkom saopštenju istaklo i da je jasno da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja 14. septembra.

Za taj napad odgovornost je u više navrata preuzela pobunjenička grupa Hutija i Jemena, dok je Teheran, takodje u više navrata negirao bilo kakvu umešanost u napad.

Iran su za napad prethodno nekoliko puta optužile SAD i Saudijska Arabija.

B92

Danas objavljeno

Bajden: SAD će braniti svaki pedalj teritorije NATO

M.

Lavrov upozorio: “Moraju da shvate, biće sve teže”

M.

Beogradski Blic: Ubijen Radoje Zvicer u Panami

M.

Ostavite komentar