Niste bolesni, a imate POVIŠENU temperaturu: Možda je kriva neka od ovih NAMIRNICA - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Niste bolesni, a imate POVIŠENU temperaturu: Možda je kriva neka od ovih NAMIRNICA

Iako je zima uglavnom rezervisana za prehlade, povišenu temperaturu mogu izazvati i neke namirnice koje ste konzumirali

Zbog toga, nemojte odmah paničiti i biti u strahu da ste se razboleli, već prvo preispitajte sebe, da li ste nešto uneli u organizam što vam nije prijalo.

Kupus

Ono po čemu je kupus karakterističan je velika količina vitamina C koji sadrži čak duplo više nego narandža. Zato je omiljeno jelo u supama, varivima i novogodišnjim jelima kao kiseli kupus kada pomaže bržoj detoksikaciji organizma. Ujedno je i odlična preventiva tokom sezone gripa jer je bogat i vitaminima C, K, B6 i A.

Cimet zagreva bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju te je dobar antiseptik. Dobra zamena za šećer

Beli luk

Foto: despositos

Sa razlogom nazvana super namirnicom jer sadrži 200 aktivnih supstanci – beli luk je bogat eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline i enzime.

Ren  – takođe dobar antiseptik. Čisti disajne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da lakše svarite. Bogat vitaminom C

Dokazano je da ima jaka antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Snažan je antioksidans, deluje protuupalno i odlično deluje na imunitet!

Čili  ljut začin u obliku papričice crvene boje. Jako dobro deluje na probavu kao i na detoksikaciju tela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru s osetljivim dielovima tela. Čini sastavni deo nekih sprejeva za samoobranu

LJuta paprika, dobar antiseptik i antioksidans. Daje instant osećaj topline. Može se koristiti za namaze, supe, salate


Đumbir

Jako dobar antiseptik i antioksidans. Povoljno utiče na cirkulaciju. Deluje tako da otklanja sluz pa je dobar protiv kašlja i upale sinusa. Odličan je dodatak čaju, možete ga samo ubaciti u vruću zakipelu vodu i ostaviti da provri par minuta kako bi otpustio svoje sokove.

Danas objavljeno

Bol u ručnom zglobu ne treba zanemariti

V.R.

Bakina kuhinja: Kiseo kupus, pravi svadbarski

V.R.

Namirnica koja narušava kvalitet sna

V.R.

Ostavite komentar