Ništa od ukidanja mjera za muziku, sačekajte proljeće - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ništa od ukidanja mjera za muziku, sačekajte proljeće

Predstavnici Udruženja estradnih izvođača „Muzička scena“ iz Banjaluke uputili su molbu predsjedniku Vlade, Republičkom štabu za vanredne situacije, Ministarstvu kulture i gradonačelniku Banjaluke da se ukine zabrana muzike uživo ugostiteljskim objektima. Međutim, odgovoreno im je da se to neće desiti i da sačekaju proljeće.

Banjalučki muzičari odlučili su da dignu svoj glas. Kažu da ni nakon više od tri mjeseca, koliko je zabrana rada na snazi, nije postignut cilj zbog kojeg je uvedena i koji bi opravdao njeno dalje produžavanja.

Iz Udruženja „Muzička scena“ poručuju da je jedini stvarni rezultat zabrane njihovog rada to što im je nanesen nemjerljiv i nenadoknadiv finansijski gubitak zbog kojeg su oni i njihove porodice dovedeni na rub egzistencije.

“Mi realno ne radimo kako treba od marta otkad su pojedine zabrane stupile na snagu, teško je, većina nas ima porodice i većina nas porodice prehranjuje ovim poslom. Potpuno nam je zabranjen rad neopravdano neosnovano, nemamo odgovor zašto je to tako, i tražimo odgovore, i da nam se dozvoli rad i mogućnost za zaradu“, kaže Jelena Perković iz Udruženja estradnih umjetnika „Muzička scena“ Banjaluka.

“Zabranom smo diskriminisani i etiketirani u društvu kao neko ko doprinosi širenju zaraze mada se to nikakvom naučnom studijom ni potvrdilo ni dokazalo. S druge strane vidimo i dalje, građani su prisutni u ugostiteljskim objektima, posjećuju ih, muzika se pušta i ništa ne utiče na to“, navodi Aleksandar Kukić iz istog udruženja.

Međutim, sa ovim se ne slažu nadležni. Iako je ova tema razmatrana na sjednici Republičkog štaba, poručeno je da se mjere neće ublažavati i da će muzičari morati sačekati toplije vrijeme da se bašte ugostiteljskih objekata otvore.

„Ono o čemu smo razmatrali je i to na koji način im možemo pomoći tim ljudima, mi smo gledali i kroz prethodne aktivnosti i uredbe koje su na snazi u vezi poreza i doprinosa nažalost većina tih lica nije prijavljena za djelatnost koju obavljaju pa nismo u mogućnosti da im pomognemo na tom dijelu posla ali trenutno i instut cijeni da nije vrijeme da se dozvolimo obavljanje te vrste djelatnosti u ovom trenutku“, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Zbog svega navedenog, ukoliko nadležni i dalje nastave da se oglušuju na njihove zahtjeve, banjalučki muzičari su spremni da svoja prava traže kroz mirne proteste.

„Trudićemo se da svim raspoloživim sredstvima djelujemo da do tog ne dođe ali zakon propisuje mogućnost organizovanja mirnih protestnih šetnji u znak iskazivanja nezadovoljstva tako da je to jedna od stvari koje se trebaju uzeti u obzir“, ističe Kukić.

I iz gradskog štaba ranije je poručeno da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna i da će iz tog razloga,a na prijedlog Republičkog instituta za javno zdravstvo, sačekati sa inicijativom da se muzičarima omogući da obavljaju svoje aktivnosti.

BN TV

Danas objavljeno

Procurio dokument: Ukrajinci sami oborili helikopter ministra unutrašnjih poslova?

Vanja A

U operativnoj akciji “Flaj” četiri lica lišena slobode

Vanja A

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Vanja A

Ostavite komentar